Uka etter Kennedys død

Ungdomsroman med fin tidskoloritt og vare personskildringer, men med lite dynamikk i handling og språk.

Uka etter
Av Stein Erik Lunde
Roman.
Cappelen Damm 2012
132 sider.

Handlingen i «Uka etter» utspiller seg i november 1963, nærmere bestemt dagene etter attentatet på USAs president John F. Kennedy. Allerede i bokas første setning får vi en pekepinn om at denne hendelsen vil sette sitt preg på stemningen og handlingen i boka: «Dagen etter at presidenten ble skutt, begynte det å snø». Denne sammenstillingen av to opplysninger som ikke har noen sammenheng, introduserer på en måte bokens hovedtema: skillet og overgangen mellom barnas og de voksnes interessesfærer.

Lunde skriver om Arne og kameraten Kjell, to 12-åringer som vokser opp i en blokkleilighet i Oslo. Det er en rolig, mer stemnings- enn handlingsmettet beskrivelse av to helt vanlige gutter som gjør lite bemerkelsesverdige ting – de bygger kjelke, tar sin første røyk, krangler med foreldrene og kliner med jenter. Skildringene av personer og miljø er troverdige, og Lunde har førstehånds kjennskap til miljøet han beskriver, han vokste selv opp i Oslo-området på 1960-tallet. Likevel preges boka av for lite fart og variasjon i både språk og handling, tempoet og intensiteten kunne med fordel ha vært mer variert.

Bakteppet for fortellingen, Kennedy-drapet, preger dagliglivet og de voksnes væremåte, merker guttene. Selv lever de sine egne liv, og iblant er de usikre på om det passer seg å ha det gøy og være opptatt av jenter når resten av verden er i sorg. Dette er også en universell problemstilling, hos oss aktualisert i dagene etter 22. juli 2011.

Boka er «en roman for alle aldre», ifølge forlagets vaskeseddel. Dette er en mild overdrivelse. 12 til 16 år hadde vært en mer hensiktsmessig anbefaling. Allalderslitteratur har vanligvis en del «ekstramateriale » for voksne lesere, gjerne i form av ironi, humor eller allusjoner. Her finnes det ikke mye av dette, bortsett fra rikholdige referanser til 1960-tallets dagligliv og populærkultur. Jeg mener dette er først og fremst en bok for gutter og om gutter. Og da burde den også blitt markedsført som det.

Vestfold-forfatteren Stein Erik Lunde debuterte som kriminalforfatter i 1982 og har siden den gang skrevet 17 bøker. Han har vært innom et bredt sjangerspekter, blant annet noveller, essays og dikt, men det meste av forfatterskapet har vært rettet mot barn og ungdom.

 

Powered by Labrador CMS