– Valgresultatet skyldes en uro over økende ulikhet i makt og rikdom
– Dette er et rødgrønt valgskred, sier SVs partileder Audun Lysbakken. – Nå får vi et rødere og grønnere Oslo og det er bra, sier Inga Marte Thorkildsen, byråd for oppvekst og kunnskap.
På Sosialistisk venstrepartis valgvake på utestedet Rockefeller i Oslo høres klappsalver og jubel når resultatene av siste stemmetelling kommer opp på storskjerm klokka 23. Også i Tromsø bykser SV framover - sammen med Sp.
– Valgresultatet skyldes en uro over økende ulikhet i makt og rikdom, klimakrisen og sentralisering, sier partileder Audun Lysbakken. Han er strålende fornøyd med SVs framgang ved årets kommune- og fylkestingsvalg.
På landsbasis får SV en oppslutning på 6 prosent. I Oslo er partiet oppe i hele 9 prosent. Partiet ligger an til å få fem, kanskje seks, mandater i hovedstaden.
– Det er en stor lettelse at de rødgrønne partiene får fornyet tillit. Nå kan vi skape de forandringene innbyggerne i Oslo ønsker seg. Sammen skal vi farge byen grønn og samtidig beholde den sosiale og menneskelige profilen til SV, sier Inga Marte Thorkildsen.
Hun er ikke så bekymret for at Arbeiderpartiet har måttet tåle en kraftig tilbakegang, så lenge MDG og Rødt har styrket seg nok til at det rødgrønne flertallet får fortsette.
Høyre får rundt 20 prosents oppslutning på landsbasis i de første prognosene fra kommune- og fylkesvalget og mister dermed drøyt 3 prosentpoeng. Det er ikke godt nok, sier partiets nestleder og skolestatsråd, Jan Tore Sanner.
Null problem at Høyre er Oslos største parti
Høyre, som er SVs argeste motstander i skolepolitikken, er svekket, men fortsatt er Høyre Oslos største parti. På spørsmål om det vil skape problemer for de rødgrønne partiene, svarer Thorkildsen:
- Nei, det synes jeg ikke. Men det har vært en krevende valgkamp. Høyre har brukt veldig mye tid på å rakke ned på andre partiers politikk, sier byråden og legger til:
- Fritt skolevalg, eller som vi kaller det, karakterbasert inntak, er ett eksempel.
Ekspertutvalget gjennomgår nå ulike inntaksmodeller. Basert på en simulering av fem modeller skal utvalget komme med tilrådinger, som deretter skal ut på høring.
Et annet felt med steile fronter mellom høyresiden og de rødgrønne er skolemåltidene.
- Skolemat er vi allerede i gang å teste ut på barnetrinnet og på aktivitetsskolen. Det er helt innlysende at det å spise sunt og være mett i magen har betydning for barnas læring. Et skolemåltid er også viktig for helsa og gir innsparing på helsebudsjettet, sier Thorkildsen. Og det er nettopp helsebudsjettet hun vil bruke til skolemåltidene.
Roste fotfolket fra scenen
Også Oslos ordfører Marianne Borgen er glad for Oslo SVs gode resultater. Fra scenen takket hun alle som har stått på for SV i valgkampen. Hun roste innsatsen de har gjort.
Det samme gjorde Omar Samy Gamal, lærervikar på Kuben videregående skole i Oslo. Han står på tredje plass på SVs liste og er dermed inne på sikker plass.
Borgen, Gamal og Thorkildsen fikk hver sin blomsterbukett som de kastet ut i salen.
Også lektorstudent ved Universitetet i Oslo, Sarah Lilleberg Safavifard, på femteplass, ser ut til å komme inn. Hun var også tilstede under valgvaken på Rockefeller.
Rødgrønt flertall på landsbasis
De siste resultatene som ble publisert på NRKs sider i går kveld viser det også er et klart rødgrønt flertall på landsbasis.
Senterpartiet, Miljøpartiet de grønn, Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti og Rødt går samlet fram 3,8 prosentpoeng fra forrige kommunevalg. Det gir dem 55,7 prosent oppslutning.
Regjeringspartiene, altså Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig folkeparti, går samlet tilbake 7,3 prosentpoeng. Det gir dem en oppslutning på 36,3 prosent.
Andre partier får 8,0 prosent oppslutning.