Oslo kommune vurderer å gå til sak mot staten
Før sommeren vedtok Fylkesmannen at Oslo kommune må betale tilbake midler til private barnehager på grunn av feil beregning av tilskudd. Nå kan saken ende i retten.
Oslo kommune er uenig i fylkesmannens tolkning. Ifølge en pressemelding har kommuneadvokaten i Oslo vurdert saken og sier seg enig i Oslo kommunes tolking av regelverket.
– Vi har hele tiden ment at Fylkesmannens vedtak bygger på feil tolkning av regelverket. Nå har vi mottatt en vurdering fra kommuneadvokaten som er enig i dette, og mener det er grunnlag for å ta rettslige skritt, sier Inga Marte Thorkildsen, byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo.
Det var i juni at Fylkesmannen i Oslo og Viken slo fast at Oslo kommune siden 2018 har gjort feil når de skulle utbetale støtte til private barnehager.
Den gangen uttalte administrerende direktør i Private Barnehagers Landsforbund, Anne Lindboe, at kommunens feilberegninger utgjør nærmere 100 millioner kroner.
– Det er veldig fint at de private barnehagene nå får de pengene som de har krav på. Samtidig er jo dette en stor skandale, sa Lindboe til NRK.
Les også: Nå har de private barnehagene best bemanning i et flertall av storkommunene – en av dem er Oslo
Administrative utgifter
Hvor mye kommunene betaler i tilskudd til private barnehager beregnes ut ifra hvilke utgifter de selv har i de kommunale barnehagene.
Striden står om hvorvidt administrativt personell som jobber utenfor barnehagene skal være med i beregningene for hvor mye de private barnehagene skal få.
Inga Marte Thorkildsen mener at det ikke er en rimelig tolkning av regelverket
– De private barnehagene får i dag ekstra penger for å dekke utgifter til administrasjon. At de private barnehagene i tillegg skal få penger for de som jobber i bydelsadministrasjonen med barnehage i kommunen, er vi uenig i. Og den vurderingen deler nå kommuneadvokaten, uttaler hun i pressemeldingen.
Dialog
Byrådet sier de vil forsøke å løse denne konflikten gjennom dialog, heller enn å gå til rettsak.
– Vi håper å løse dette gjennom dialog. Fylkesmannen har lent seg på Utdanningsdirektoratet sin tolkning av regelverket. Hvis Kunnskapsdepartementet overprøver den tolkningen, blir fylkesmannens vedtak ugyldig. Departementet overprøvde senest i 2018 en regeltolkning fra Utdanningsdirektoratet. Så vi håper å nå frem med dette, og slippe en rettsak, sier Thorkildsen.
Møte mellom Kunnskapsdepartementet og Oslo kommune skjer i neste uke.
Etter det vil byrådet vurdere videre skritt. Det er Finansutvalget i bystyret som tar den endelige beslutningen om kommunen skal reise sak i dette tilfellet.