Oslo skrur ned varmen i skoler og barnehager
Lavere temperatur på skoler og barnehage, og kaldere vann i svømmehaller er blant Oslo kommunes strømsparetiltak. Funker ikke det, kan det bli enda kaldere.
Saken er oppdatert 16.10. med kommentar fra Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) byråd for oppvekst og kunnskap.
Fredag sendte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ut en ny strømspareplan til kommunen, skriver Aftenposten.
– Med fare for enda høyere strømpriser, og kanskje mangel på kraft, så må vi begynne å forberede oss på vinteren. Alt annet ville vært uansvarlig, sier Johansen.
Sunniva Holmås Eidsvoll sier til Utdanningsnytt at barnehager og skoler også må bidra. Men hun understreker at det skal utvises skjønn.
– Oslo må gjøre tøffe grep for å spare strøm. Det er helt nødvendig i den krisen vi står i, med dramatisk høye strømpriser og mangel på kraft i hele Europa, sier Eidsvoll.
Hun viser til at Oslo kommune, som alle andre, får ekstraordinært høye strømregninger som må betales. I skoler og barnehager skal temperaturen senkes, men den skal ikke under 20 grader.
– Alle sektorer må bidra, også skoler og barnehager. Men det skal brukes skjønn ut fra bygningenes formål og tilstand, slik at det fortsatt er godt for barn og elever å være der. I noen eldre bygg kan det være behov for å ha noe høyere temperaturer. Det kan for eksempel gjelde barnehager, der trekk og kalde gulv kan gjøre at det blir for kaldt med 20 grader for små barn som er mye på gulvene i løpet av dagen, sier Eidsvoll.
Mindre bruk av varmekabler
Et annet tiltak som innføres er at ventilasjon i skoler og barnehager skal reduseres. Dessuten skal elektrisk snøsmelting i barnehager minimeres. Det betyr mindre bruk av varmekabler.
Men fremkommeligheten skal sikres i utvalgte områder med blant annet noe mer manuell snømåking, lover byråden.
– Driftstid i skoler og barnehager skal reduseres med én time, med mindre inneklimaet på den enkelt skole tilsier at det ikke er mulig. Og det skal ikke gå utover normal åpningstid.
Andre tiltak Oslo kommune legger opp til, er å ordne tettelister rundt vinduer og dører og sørge for at lys slukkes i rom som ikke er i bruk.
Helse- og omsorgsinstitusjoner skal skjermes.
– Dette er hjemmene til de som bor der, så de får ikke strømsparingstiltak i denne omgang – utover tiltak som alle kan gjøre i sine egne hjem. Det kan hende at ungene må ha på seg en ekstra genser på de kaldeste dagene i vinter, sier Eidsvoll.
Les også: Sparer strøm – ber elevene ta med genser
Todelt plan
Planen er delt i to – en del som iverksettes umiddelbart, og en del som iverksettes dersom det blir nødvendig.
I den første delen av planen skal innetemperaturen i kommunale kontorer settes ned til maks 20 grader. Også på skoler, i barnehager og i flerbrukshaller skal temperaturen ned. Men her er 20 grader minimum. I svømmehallene skal vannet bli én grad kaldere, og noen skiløyper kan bli mørklagte.
Del to, som Johansen sier det sitter veldig langt inne å iverksette, består av følgende tiltak:
* Enda kaldere inne på kontorene, skolene og barnehagene. Også sykehjem må senke innetemperaturen.
* Enda kaldere vann i svømmehallene.
* Mørklagte lysløyper for ski i marka, og ingen kunstsnø i Holmenkollen.
* Redusert kollektivtilbud, og reduserte åpningstider i kulturbygg og biblioteker.
* Redusert lading for elbil på kommunale ladestasjoner.
(©NTB)