– Dette er første gang jeg har sett meg nødt til å gå ut og engasjere meg i en sak. Mine gjester skal ikke frykte at de blir forfulgt av arbeidsgiver, sier Fredrik Solvang, journalist i NRK. Foto: Julia Naglestad/NRK.
– En gjest i mitt program skal ikke forfølges av arbeidsgiver etterpå
– En som er gjest i mitt program, skal ikke forfølges av arbeidsgiver etterpå. Dette er helt uakseptabelt, sier journalist Fredrik Solvang, debattleder i NRK Dagsnytt 18.
Simon Malkenes beskrev hvordan en time kunne være i hans klasse i Dagsnytt 18. I ettertid skal skoleledelsen ved Ulsrud videregående skole ha satt i gang forundersøkelser til en eventuell personalsak mot Malkenes.
– Dette er helt uakseptabelt
Sendingen ble ledet av debattleder i Dagsnytt 18 Fredrik Solvang som har gått ut på sosiale medier og ytret seg og bedt om svar fra Utdanningsetaten i Oslo.
– Dette er første gang jeg har sett meg nødt til å gå ut og engasjere meg i en sak. Mine gjester skal ikke frykte at de blir forfulgt av arbeidsgiver. Dette er helt uakseptabelt, sier Solvang til Utdanning.
På Twitter har Solvang bedt Utdanningsetaten om å svare på om de er i ferd med å opprette en personalsak mot Malkenes på bakgrunn av at han var med på debatten.
– Det har jeg ikke fått et svar på. Hvis det blir en personalsak fordi han ville belyse et problem, så synes jeg det er hårreisende. Alle offentlige ansatte må kunne ytre seg om hva de opplever som kritikkverdig. Skal ikke det være mulig, vil samfunnet få et stort problem. Ytringsfriheten vil da være truet.
I denne Twitter-tråden kan du lese ordskiftet mellom Fredrik Solvang og Utdanningsetaten i Oslo:
– Skulle belyse en uholdbar lærersituasjon
I etterkant av programmet ble det publisert et innlegg i Aftenposten som var underskrevet av «30 elever» i en bestemt klasse. Dette innlegget har også skapt debatt, da det viste seg at ikke alle elevene stilte seg bak det. Det har også vært diskusjon om elevene har fått hjelp av noen i ledelsen ved skolen til å forfatte innlegget. Innlegget gikk på at elevene følte seg uthengt av Malkenes.
– Det er veldig voksne formuleringer i innlegget til at det er unge som har skrevet det, og det har jo vist seg at de har fått hjelp. En vet riktignok ikke i hvor stor grad de fikk hjelp, sier Solvang, og fortsetter:
– Da vi forberedte opptaket til sendingen, var vi opptatt av å anonymisere elevene. Det var budskapet som var viktig. Saken er at elever med utfordringer ble samlet på enkeltskoler, det igjen fører til en opphopning av problemer. Innlegget på Dagsnytt 18 skulle belyse en uholdbar lærersituasjon. Nå kan det virke som debatten har dreid seg til å handle om læreren og ikke systemet, sier Solvang.