Nå kan ikke lenger overgrepsdømte bli ansatt i videregående skole
Lovendring trådte i kraft 1. juli.
I april sendte regjeringen fra seg et lovforslag til Stortinget om at personer som er dømt for seksuelle overgrep mot mindreårige ikke skal få arbeide i videregående skoler og folkehøyskoler.
Mandag 1. juli trådte lovendringen i kraft. Dermed er det nå per lov forbudt å ansette overgrepsdømte i hele utdanningsløpet, fra barnehage til videregående.
– Ungdom skal kunne ha tillit og gode og trygge relasjoner til alle skolens ansatte. Vi mener hensynet til barn og unge i denne sammenhengen veier tyngre enn straffedømtes mulighet til å jobbe i skolen, uttalte kunnskapsminister Jan Tore Sanner til NTB i forbindelse med lovforslaget.
250 ofre
I 2016 gikk Utdanning i gjennom omtalte overgrepssaker siden 2010 og undersøkte alle saker der gjerningsmannen hadde vært eller var ansatt i skole eller barnehage.
Undersøkelsen viste at 74 ansatte i skoler og barnehager, både rektorer, lærere, barnehagelærere, spesialpedagoger, assistenter og ansatte i skolefritidsordningen, var under etterforskning, sto tiltalt eller var dømt for overgrepene.
250 barn var ofre.
I 50 av sakene handlet det overgrep mot egne elever eller barn i barnehagen der gjerningspersonen jobbet.
Ville se på reglene
Etter publiseringen uttalte daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen at han ønsket å se nærmere på ansettelsesreglene i videregående skole.
– Et overgrep mot en 18-åring er noe annet enn overgrep mot en fireåring. Men overgrep er selvsagt skadelig og ødeleggende også for ungdommer. Vi må alltid undersøke om hull i regelverket ikke er tettet, men samtidig er ikke det i seg selv tilstrekkelig for å hindre dette, sa Røe Isaksen til Utdanning.
Da forslaget kom i april i år, bemerket SVs Mona Fagerås at hun ikke er imponert over hvor lang tid det har tatt å få på plass lovendringen.
– Vi har etterlyst et lovforbud for overgrepsdømte i videregående skole lenge. Det er over tre år siden Torbjørn Røe Isaksen første gang ville vurdere en slik lovendring til Sanner har fått stablet på beina en lovproposisjon. Den politisk handlekraft Høyres kunnskapsministre her legger for dagen er ikke akkurat imponerende, sier Fagerås.
Leder i Utdannings- og forskningskomiteen, Frps Roy Steffensen, uttrykte på sin side glede over at forbud var på trappene.
– Unge mennesker i en undervisningssituasjon må føle trygghet, og ha tillit til lærerne. Det blir lettere når de vet at ingen av dem er overgripere, sa Steffensen.
– Det viktigste er selvsagt at elevenes trygghet nå blir bedre. Men også for lærerne mener jeg dette er en fordel. Nå kan de være trygge på at kollegene ikke er overgripere, noe som vil være en fordel for hele skolemiljøet, sa han.
Alle sakene i artikkelserien om overgrep i barnehage og skole finner du her