Mona Fagerås er utdanningspolitisk talsperson for SV. Foto: SV
SV og Frp vil endre loven slik at overgrepsdømte ikke får jobbe på videregående skole
SV mener regjeringen må sørge for at overgrepsdømte ikke får jobbe i skolen.
I fjor var 28 ansatte i skole og barnehage involvert i overgrepssaker.
– Jeg imøteser et lovforslag fra regjeringen snarest mulig. I påvente av en regjering som «vurderer» og ikke handler, så svikter vi de barna som i dag utsettes for overgrep, sier Mona Lill Fagerås fra SV. Fagerås sitter i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.
– SV bør følge opp med nytt skriftlig spørsmål
I opplæringsloven er det krav om at alle ansatte i skole og barnehage må fremvise politiattest, og personer som har overgrepssaker på rullebladet, får ikke jobbe i barnehage og grunnskole. Men i videregående skole kan personer med overgrepsdommer få jobb.
SV stilte kunnskapsministeren spørsmål om dette i desember 2016. Kunnskapsministeren svarte da:
«På skoleområdet spesielt vil jeg vurdere å stramme inn det eksisterende regelverket om politiattester. Det kan blant annet være aktuelt å gjøre endringer som innebærer yrkesforbud på videregående skole, på samme måte som det er i grunnskolen i dag.»
– Jeg tenker nå at vi i SV bør følge opp med nytt skriftlig spørsmål og høre hva som er gjort siden sist, sier Fagerås.
FrP positive til lovendring
I fjor ble 28 ansatte i skole og barnehage siktet, tiltalt eller dømt for overgrep, det viser en kartlegging Utdanning har foretatt. 18 av disse jobbet i skole, mens ti var ansatt i barnehage. SV mener at overgrepsdømte ikke burde ha adgang til å jobbe i skolen, heller ikke videregående.
– I opplæringsloven er det krav om politiattest, men det ser ut til at det ikke betyr at seksuelle overgrep utelukker en fra arbeid i videregående skole. Jeg er helt klart åpen for at dette kan innskjerpes, Roy Steffensen (FrP), leder for leder for utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.
– Vi har ansvar å sørge for at barna våre er trygge, og som samfunn er vi helt avhengig av at foreldre har tillit til barnehage og skole. De skal vite at vi gjør det som trengs for at man skal kunne levere barna og slippe bekymringer, sier Steffensen.
– Barn og unge i skole og barnehage er blant de mest sårbare vi har. Hvis vi har mulighet til å innskjerpe regelverket, er det noe jeg ønsker å ta opp, sier Steffensen.