Hedda Eia Vestad er leder for pedagogstudentene i Utdanningsforbundet. Foto: Utdanning
Ingen lærerstudenter har meldt fra om #metoo-saker
Leder for pedagogstudentene i Utdanningsforbundet, Hedda Eia Vestad, har ikke fått melding om at noen av hennes medlemmer har opplevd hendelser som de som har stått frem i #metoo-bevegelsen.
– Jeg har ikke fått noen meldinger, men jeg tror ikke at lærerstudenter er mer skånet enn andre, så det finnes sikkert episoder der også, sier Vestad.
#metoo har sitt utspring i USA og filmmiljøet, der de første kvinnene sto frem og rapporterte om overgrep, trusler og uønsket adferd fra maktpersoner. Bevegelsen har etter hvert spredt seg til mange miljøer og land.
– Det er viktig at det nå er greit å si ifra og at en senker terskelen for hva som er uakseptabel adferd. Før var det kanskje sånn at en tenkte at det ikke var en straffbar handling og lot ting passere. Mens det nå er mer fokus på at det er ugreit å komme med krenkende uttalelser, sier Vestad.
Som student kan man bli utsatt for både uønsket adferd blant annet fra forelesere og medstudenter.
– Hvis noen har blitt utsatt for trakassering eller andre episoder de mener er ugreie, så er det bare å ta kontakt med oss.
Forbilder
Vestad mener at lærerstudenter har godt av å tenke på at de selv skal være forbilder når de begynner å utøve yrket.
– Skal en jobbe som lærer, må en være hel ved. Det skal ikke være tvil om at du har tenkt over hvordan du fremstår og hvordan du opptrer.
– Det er få lærerstudenter som blir meldt inn til skikkethetsnemnda og veiledet ut. Er systemet bra nok?
– Mange av dem som ikke er skikket til å utøve lærergjerningen, blir oppfordret av praksislærer eller andre til å finne seg et annet yrke. Jeg mener at det burde skrives tvilsmelding også på disse, sånn at vi hadde en oversikt over hvor mange av studentene som blir regnet som ikke skikket til å bli lærer.
– Hva synes du om #metoo?
– Jeg stiller meg bak bevegelsen. Den er viktig. Når så mange har opplevde adferd de finner støtende eller krenkende er det bra at det kommer ut. Et viktig tema som skaper debatt. Kanskje flere tenker seg om før de kommer med kommentarer de pleier å si er bare på fleip. I tillegg håper jeg flere synes det er greit å si ifra, sier lederen av pedagogstudentene.
Seksualiserte meldinger
I sommer ble det varslet om en professor ved Universitetet i Stavanger (UiS) som hadde sendt seksualiserte meldinger til sine studenter. Jørgen Jakobsson, lokallagsleder for pedagogstudentene ved UiS, bekrefter at foreningen klaget oppførsel til professoren inn til skolen.
– Var det noen av pedagogstudentene som fikk slike meldinger?
– Nei, ikke som jeg vet om. Vi sendte inn klage på grunn av at han kunne bli satt til å ha forelesning for noen av våre studenter. Denne saken kom frem før #metoo. Jeg er glad for det, sånn at vi ser at vi har et system som fungerer uavhengig av slike kampanjer, sier Jakobsson til Utdanning.
Professoren ble - etter at saken ble avdekket - sagt opp fra sin stilling. Han har klaget på oppsigelsen og er fortsatt tilknyttet UiS til endelig avgjørelse i saken faller.
– Har dere hatt andre saker av lignende karakter?
– Det er alltid rykter, men det har ikke vært nevneverdige problemer her.
– Hva synes du om #metoo?
– Det er en kjempeviktig kampanje. Vi snakker om det og er bevist. Men det kan også være sånn at vi legger uønskede begrensninger på oss selv. Jeg jobber en del som lærer og har erfaringer med at jeg gjør det.
– Hvordan da?
– For eksempel hadde jeg en elev som gråt og var veldig lei seg. Jeg hadde lyst til å gi ham en klem, men valgt å sette meg ned og snakke med ham for å trøste. Så en tenker seg litt mer om før en gir en klem, om det er greit er jeg litt usikker på, sier Jakobsson.