– Fagforeningene bør bli flinkere til å snakke enkelt om pensjon
Unio og deres forbund fikk ris og ros på Unio-konferansen for måten de kommuniserer ut til medlemmene. Men kommunikasjonseksperter er enige om én ting: snakk enklere om pensjon.
«Folket og eliten». Det var temaet for årets Unio-konferanse på Sundvolden hotell i Buskerud, hvor nettopp politiker- og fagforeningseliten var samlet tirsdag og onsdag denne uken.
Onsdag stod blant annet språk og arbeidsform i fagbevegelsen på dagsordenen.
Retorikkekspert Mari Kjos Hellum snakket i sitt innlegg blant annet om hvordan fagforeninger og andre kan diskutere kompliserte spørsmål på en måte som folk flest forstår. Hun mener Unio og Utdanningsforbundet bør bli flinkere til å snakke enkelt om pensjonsspørsmål.
– Hjernen min blir som grøt når jeg hører fagforeninger snakke om pensjonsspørsmål. Det blir for lite konkret og for abstrakt, og jeg blir sittende og stirre som en komapasient, sier Kjos Hellum til Utdanning etter innlegget. Hun er førstelektor i retorikk ved Høgskolen i Østfold.
Støtte fra ringrev
Kjos Hellum debatterte også språk og kommunikasjon i fagbevegelsen med leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal, og Lill Sverresdatter Larsen, forbundsstyremedlem i Norsk Sykepleierforbund (NSF). Utdanningsforbundet og NSF er henholdsvis det største og nest største forbundet som hører til Unio.
Kjos Hellums «pensjonskritikk» ga gehør hos kommunikasjonsekspert Kjell Terje Ringdal, som også var til stede på konferansen.
– Jeg mener alle som jobber med pensjon, om det er forsikringsselskaper eller fagforeningene, ikke har nådd frem med budskapet sitt om pensjon til folk flest, sier han og fortsetter:
– Jeg, som er en middelaldrende mann, burde være forferdelig opptatt av pensjon, men det er akkurat som om jeg løses opp innvendig og faller helt ut når spørsmålet blir diskutert i debatter, sier han, og legger til at han syns pedagogene generelt har vært flinke til å fremstå med troverdighet i offentlige debatter.
Må snakke forståelig
Unio-leder Ragnhild Lied mener det er Unios ansvar å snakke om slike spørsmål på en forståelig måte.
– Vi må ta noen valg når vi snakker om slike temaer, vi trenger ikke å snakke om alle detaljene, sa Lied etter at onsdagens program var ferdig.
Utdanningsforbundets leder Steffen Handal sa fra scenen at han er svært opptatt av å omsette forbundets standpunkter på en måte som alle forstår. Også for å nå ut til unge mennesker.
Han snakket også om viktigheten av å ha flere tanker i hodet på én gang når de skal snakke til medlemmene.
– De er også lærere, og har en identitet som det. Hvis vi ikke snakker med et fagspråk, står vi i fare for å adressere medlemmene som om de bare er arbeidstakere. De er også lærere og har en identitet som det, sa han fra scenen under debatten. Han fremhevet ansvaret for å drive folkeopplysning om fagbevegelsen.
– Hvis vi skal få flere enn 50 prosent av arbeidstakerne til å være fagorganiserte, så bør vi bruke mer tid på å engasjere dem, sa han.
Vil nå ut til unge
Unio og Akademikerne rekrutterer nye medlemmer tre ganger raskere enn LO, skriver Frifagbevegelse.no, LO Medias Nettportal. Men fortsatt er bare om lag halvparten av Norges arbeidstakere fagorganiserte, en andel som har vært relativt stabil i flere tiår.
Leder for pedagogstudentene i Utdanningsforbundet, Hedda Eie Vestad, sier etter debatten på Sundvolden hotell at hun er opptatt av å kommunisere ut til unge pedagogstudenter, og vise at pedagoger spiller på lag med samfunnet ellers.
– Det handler både om å snakke om pedagogenes interesser og om samfunnsinteressen. Vi vil vise folk at våre medlemmer skal være gode lærere for deres barn, slik at folk ser lærernes viktige rolle i samfunnet, sier Vestad.
– Temaet for konferansen er folket og eliten. Hvor folkelige er pedagogstudentene og Utdanningsforbundet, tenker du?
– Jeg håper vi i positiv forstand blir sett på som folkelige. Jeg er ingenting uten medlemmenes stemme i ryggen. Personlig er jeg verken del av en økonomisk eller kulturell elite, sier Vestad.