SV vil gi mer til pensjonistene

SV vil hastebehandle trygdeoppgjøret for å sikre pensjonistene mer penger. I fjor sørget regjeringspartiene og KrF for at et lignende forslag ble avvist.

– Jeg håper virkelig ikke at KrF enda en gang kommer regjeringen til unnsetning i dette spørsmålet. For tredje året på rad har regjeringen lagt fram et trygdeoppgjør som innebærer at pensjonister og uføre må stramme inn livreima, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

SV og Frp sto utenfor pensjonsforliket fra 2005, men begge partier har i regjering styrt etter pensjonsreformens prinsipper. Det innebærer blant annet at pensjonene hvert år underreguleres med 0,75 prosent, noe som gir svekket kjøpekraft i år med svake lønnsoppgjør.

– Jeg tror ingen så for seg at pensjonistene flere år på rad skulle tape kjøpekraft. Dette er spesielt dramatisk for enslige eldre som bare har pensjonene fra folketrygden å lene seg på, sier Lysbakken.

Endret praksis

Regjeringen har endret praksis for trygdeoppgjørene, som nå først skal fremmes som egen sak til Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet om høsten. Som i fjor vil SV at Stortinget skal hastebehandle saken før sommeren.

– Hensikten er å kompensere for en underregulering som får så uheldige utslag for mange av dem som har minst fra før, sier Lysbakken.

Da SV fremmet et lignende forslag i fjor fikk partiet støtte fra Ap, Sp og Venstre, men KrF stemte altså sammen med regjeringspartiene og sørget derved får at det ble nedstemt.

– Dersom det er flertall for å gjøre endringer i trygdeoppgjøret kan dette gjøres parallelt med forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett, sa KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen den gang.

 

Flere muligheter

Lysbakken er åpen for flere mulige løsninger, også påplussinger i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, slik KrF åpnet for i fjor.

– Det viktigste er at pensjonistene får kompensert for underreguleringen. At denne gruppen sakker akterut bidrar til å forsterke forskjellene, sier han.

Konfrontert med SSB-statistikk som viser at pensjonistene var tiårets lønnsvinnere mellom 2004 og 2014, har han følgende å si:

– Det er riktig at pensjonistene har hatt mange gode år tidligere, men de siste tre årene har utviklingen gått i gal retning. At det finnes velstående pensjonister er heller ingen grunn til avstå fra å hjelpe dem som har minst.

Pensjonistforbundet og flere andre organisasjoner nektet 16. mai å skrive under på protokollen da trygdeoppgjøret ble avsluttet, fordi de er så misfornøyd med resultatet.(©NTB)

Powered by Labrador CMS