Martin Henriksen blir Aps nye utdanningspolitiske talsperson. Foto: Marianne Ruud

Martin Henriksen blir Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson

Martin Henriksen tar over som fraksjonsleder for utdanning og forskning for Arbeiderpartiet. Han etterfølger Trond Giske, som går til finanskomiteen.

Publisert

I kveld, 3. oktober, ble det klart hvilke Arbeiderparti-politikere som går inn i den nye utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Martin Henriksen blir fraksjonsleder. Jette Christensen blir nestleder. Torstein Tvedt Solberg og Nina Sandberg er nye medlemmer i utdannings- og forskningskomiteen.

– Fikk du den komiteen du ønsket deg, Martin Henriksen?

– Det er flere komiteer jeg kunne tenkt meg å sitte i, men jeg er veldig fornøyd med at det ble utdannings- og forskningskomiteen. Det finnes knapt noe som er mer meningsfullt enn å få være med på å påvirke framtiden for barn og unge, sier Henriksen.

En ny hund i komiteen

– Hva er planen for Arbeiderpartiet som opposisjonsparti på utdanningsfeltet?

– Regjeringen skal få merke et offensivt Arbeiderparti de neste fire årene. Nå vil vi se politiske endringer - ikke flikking, sier Henriksen til Utdanning.

– Tidligere leder for komiteen du skal inn i, Trond Giske, fikk tilnavnet Arbeiderpartiets rottweiler før valget. Hva skal vi kalle deg?

– Det har jeg ikke tenkt på. Dere får vente og se, sier en lattermild Henriksen.

Han har i alle fall tenkt å bite fra seg. Henriksen har allerede rukket å kritisere Torbjørn Røe Isaksens vikarierende statsråd, Henrik Asheim, etter at Asheim inviterte til møte om voldsepisodene på Stovner videregående skole i Oslo.

– Jeg sa at det er en ny og spesiell praksis dersom kunnskapsministeren skal innkalle til møte hver gang det oppstår en alvorlig situasjon på en skole, enten det er mobbing eller voldsepisoder. Det står jeg for, understreker han.

Vil satse på yrkesfag og på flere lærere

– Hvilke politiske saker blir de viktigste?

– Flere lærere til kommunene og tidlig innsats er viktige satsingsområder. Det samme er lærerrekruttering. Vi kommer også til å kreve en sterkere satsing på yrkesfag. I løpet av de siste fire årene er det blitt 3000 færre elever på yrkesfag. Det har skjedd samtidig som vi vet at det blir et stort behov for flere fagarbeidere framover, sier han.

Henriksen er også opptatt av å få redusert frafallet i videregående skole.

– Fortsatt er vi der at en av fire elever ikke består videregående i løpet av fem år. Her har regjeringen gått fram med museskritt. Flere tiltak må til. Ett av dem er å gjøre skolen mer praktisk. Flere elever må få mulighet til å møte praktisk opplæring tidligere i utdanningsløpet. Og elever som velger yrkesfag må få starte med praksis i bedrift tidligere. For å få til dette, blir det viktig å lytte til partene i arbeidslivet og være tetter på arbeidslivets behov, sier han.

– Regjeringen er allerede i gang med fagfornyelsen i kunnskapsløftet, og ny struktur i yrkesfagene er også på trappene. Hvordan vil dere som opposisjonsparti påvirke dette arbeidet?

– Vi kommer selvsagt til å følge nøye med på de forslagene regjeringen kommer med på disse områdene og så vil vi selvsagt fremme våre egne, sier han.

Glad for å få jobbe med barnehage

Et annet felt som opptar Henriksen er barnehagen.

– Hva synes du om at barnehagen nå er flyttet til utdannings- og forskningskomiteen?

– Det er veldig bra at vi nå får mulighet til å se barnehage og skole i sammenheng, så det synes jeg er en helt riktig flytting.

– Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre sa til Utdanning før valget at han ikke vil ha utbytteforbud i de private barnehagene. Er det fortsatt Aps standpunkt?

– Det vi ønsker, er at det skal stilles samme krav til bemanning, åpningstider, pensjonsordninger for de ansatte og så videre i offentlige og private barnehager, sier Henriksen.

– Så dere er ikke redde for at de store private barnehagekjedene kommer til å kjøpe opp stadig flere barnehager drevet enten av det offentlige eller av ideelle?

– Vi kommer selvsagt til å følge situasjonen nøye, for vi er opptatt av at skattepengene faktisk går til drift av barnehagene og ikke til store utbytter til eierne, forsikrer Henriksen.

Powered by Labrador CMS