Høyt utdannete lærere uten PPU kan miste jobben
Regjeringens krav om at lærere må ha formell pedagogisk utdannelse kan føre til at 10.000 lærere ikke får jobbe i skolen.
Statistisk sentralbyrå (SSB) har beregnet at det i 2025 vil mangle 30.000 lærere. Dette tallet kan bli høyere dersom 10.000 lærere som jobber i skolen i dag uten formell pedagogisk utdannelse mister jobbene sine.
– Dagens ordning med strenge krav om pedagogisk kompetanse kan framstå som velbegrunnet, men har utslag som er urimelig, sier Ole Jørgen Anfindsen, som jobber i skolen uten formell pedagogiske kompetanse. Han har doktorgrad i informatikk og lang erfaring fra yrkeslivet, skriver Klassekampen.
– Utelukket fra skolen
Lærere uten denne kompetansen må ta ett år med PPU for å bli godkjent lærer. Regjeringen pålegger skoler som har slike lærere å hjelpe dem å ta PPU. Fra 1. januar 2014 innførte regjeringen forbud mot å ansette lærere uten formell kompetanse.
– Godt kvalifiserte realister har ikke mulighet til å få fast ansettelse, og i mange tilfeller ikke engang vikariatet. Veldig mange høyt utdannede folk blir utelukket fra skolen. Vi må legge til rette for at folk med kompetanse og ønske skal få gjøre en innsats i skoleverket, mener Anfindsen.
Bare hvis det ikke er mulig å skaffe kvalifisert arbeidskraft kan arbeidsgiver ansette ukvalifiserte lærere.
– Smidigere løsninger
– Vi er positive til at folk blir lærere via andre veier enn tradisjonell lærerutdanning, men det er ikke slik at elevene har mindre behov for pedagogiske kompetanse fra læreren om læreren har erfaring fra arbeidslivet, sier statssekretær Bjørn Haugstad ved Kunnskapsdepartementet.
Han er enig i at kravet skaper utfordringer.
– For folk som kommer til læreryrket fra arbeidslivet er det en stor utfordring at å sette seg på skolebenken medfører store økonomiske kostnader. Vi jobber med å finne smidigere løsninger på dette for å gjøre det enklere for folk å kombinere arbeid og PPU, sier han.