Regjeringen bløffer fremdeles!

Kan egentlig regjeringen dokumentere at det er nettopp Lærerløftet som er årsak til den faktiske økningen innenfor lærerutdanningene slik statsministeren hevdet?

  • Preben Pettersen Uthus er fylkesstyremedlem for Utdanningsforbundet Sør- Trøndelag.

Jeg fikk passet påskrevet i Utdanningsnytt i går av statssekretær Bjørn Haugstad fra Kunnskapsdepartementet. Det lever jeg greit med, selv om jeg i min bruk av statistikk ikke gjorde meg skyldig i noe annet enn det Statsministeren bedrev i forrige uke; jeg begrunnet mine påstander i et utvalg fra statistikken.

Statssekretæren hudfletter meg i siste avsnitt for mine «ufunderte påstander om bløff». Men regjeringen har med vilje leflet med tallene når de har angitt prosentvise økninger til lærerstudiene men samtidig «glemt» å trekke fra veksten i studentkullene.

Settestatsråd Elisabeth Aspaker fremholdt til og med at «økningen i søkertallene viste at regjeringens signaler om et kraftfullt løft for lærere og skolen er oppfattet av søkerne». Slik skapes et bilde av at regjeringens politikk har skaffet landet 8- 11 % flere lærere, mens de naturlige svingningene i barnekullene faktisk har æren for 6,7 av disse prosentene.

Derfor gjentar jeg min påstand om at regjeringen legitimerer sin politikk med ensidig og tvilsom bruk av statistikk.

Apropos ufunderte påstander: Kan egentlig regjeringen dokumentere at det er nettopp Lærerløftet som er årsak til den faktiske økningen innenfor lærerutdanningene slik statsministeren hevdet?

Min påstand er nemlig at det like gjerne kan være konjunkturene innenfor oljeindustrien som har bidratt til endringene. Det kan like gjerne være fremtidige jobbutsikter innenfor sykepleier- og læreryrkene som har ført til økningen i søkermassen til disse utdanningene. Det kan like gjerne være profesjonsopprøret i fjor som har økt læreryrkets status som regjeringens tiltak.

Det er direkte oppsiktsvekkende om regjeringen ut fra tallene fra Samordna Opptak har lyktes med å finne vitenskapelige bevis for at det nettopp er Lærerløftet som har virket og økt søkertallene til flere av lærerutdanningene. Men kanskje sitter regjeringen med dybdeintervju fra søkermassen som legitimerer deres påstander?

En ufundert påstand kommer når man glemmer å ta med begge sider av en sak. En pokerbløff tar man når man forsøker å spille kortene sine bedre enn de er. Regjeringen gjorde seg skyldig i begge deler da de i forrige uke hevdet at økningen i søkertallene til lærerutdanningene var beviset for at deres lærerløft har virket.

Powered by Labrador CMS