Det er klart for første runde i klubbmesterskapet i sjakk på Nordstrand. 50 barn og unge stilte stil start. Før partiet starter, skal det håndhilses. Foto: Ståle Johnsen.

Sjakkinteressen bobler blant de yngste

Midt under sjakk-VM møtte 50 unge sjakkspillere opp for å kjempe om klubbmesterskapet på Nordstrand i Oslo. Én av dem hadde til og med møtt selveste superstjerna.

Publisert Sist oppdatert

Nordstrand sjakklubbs ungdom

Organiserer sjakkurs i Oslo-bydelene Nordstrand, Østensjø og Søndre Nordstrand.

Klubben har over 300 medlemmer og er Norges tredje største ungdomssjakklubb.

De holder til i samme lokaler som «voksenversjonen» av klubben, Nordstrand sjakklubb, som ble stiftet i 1945.  

Kilde: www.nsku.no 

Følg Utdannings serie om Sjakk i skolen på utdanningsnytt.no/skolesjakk.

Femti unge sjakkspillere i alderen 6-18 år er samlet rundt tjuefem brett på Lambertseter gård i Oslo. Nå starter kampen om klubbmestertitlene i Nordstrand sjakklubbs ungdom.

Det er helt stille i rommet, turneringslederen har gitt sine siste formaninger til spillerne før første runde settes i gang. «Bruk tida godt, det er lett å gjøre feil hvis dere trekker for raskt!». Ivrige foreldre får beskjed om å være passive tilskuere og være stille - man kan ikke ha fotballtilstander under sjakkturneringer».

Så får spillerne signal om at de kan sette i gang. Spillerne rekker fram hånda for å hilse på motstanderen – det er fast ritual før og etter hvert parti. Så starter de klokkene og sender brikkene i angrep. Kampen om herredømmet på de 64 ruter er i gang.

Les også: Sjakkforbundet forbereder storsatsing på sjakk i skolen.

Økte medlemstall

De siste par årene har interessen for sjakk tatt seg voldsomt opp i Norge, mye på grunn av Magnus Carlsens suksesser. Både Norges Sjakkforbund og Ungdommens Sjakkforbund har merket dette i form av økende medlemstall. Utdanning tok turen innom klubbmesterskapet i landets tredje største ungdomssjakklubb, Nordstrand sjakklubbs ungdom, for å lodde stemningen.

Som organiserte ungdomsaktiviteter flest er også sjakkmiljøet avhengig av arbeidsvillige foreldre. Her er det de som sørger for blant annet turneringsledelse, sekretariat og kantinedrift.

Spillerne har 20 minutters betenkningstid per parti, men allerede etter et par minutter er de første partiene over. Dels på grunn av forhastede beslutninger, dels av store nivåforskjeller mellom spillerne.

Les også: Vil ha stortingsdebatt om sjakk i skolen.

Mellom rundene fikk Utdanning slå av en prat med noen av deltakerne.

Gabriel Mølstad Amundsen, 1. klasse, Oppsal skole. Foto: Ståle Johnsen



Seks år gamle Gabriel Møstad Amundsen er blant de yngste deltakerne klassen, «Mikroputt», for spillere født i 2006 eller senere. Han har med seg pappa og broren Sebastian (8).

– Når lærte du å spille sjakk?

– Da jeg var fire år, tror jeg. Han ser på pappaen, som nikker bekreftende.

– Det var pappa som lærte oss å spille. Han er mye bedre enn oss. En gang vi var i Frankrike, spilte Sebastian og jeg på lag mot ham, men pappa vant likevel.

Ksenia Bannoh, 4. klasse, Prinsdal skole. Foto: Ståle Johnsen

Ksenia Bannoh fra Prinsdal skole har vært med på sjakkurs både her på Lambertseter gård og andre steder. En gang møtte hun Magnus Carlsen, forteller hun og viser stolt fram et bilde på mobiltelefonen av seg selv sammen med verdensmesteren fra Bærum.

– Når lærte du å spille sjakk?

– Da jeg var fem eller seks år.

– Hva er mest gøy ved å spille sjakk?

– Å vinne! Og så er det litt gøy å tenke på sjakkspillet som en slags krig på brettet, da blir det enda mer spennende.

Eivind Xu Djurhuus, 9. klasse, Bøler skole. Foto: Ståle Johnsen

Eivind er kanskje den mest erfarne sjakkspilleren blant dagens deltakere. Han ble blant annet juniornorgesmester i Trondheim i år, og får neste år anledning til å måle krefter med Norges aller beste seniorspillere. Da er det hans egen klubb, Nordstrand Sjakklubb, som skal arrangere NM.

I dag er han favoritt til å vinne kadettklassen, turneringens eldste klasse (for spillere opp til 16 år), men han understreker at han må være skjerpet, da det er en del gode motstandere.

– Når lærte du å spille sjakk?

– Jeg lærte trekkene i seksårsalderen, men begynte ikke med organisert sjakk før i 4. klasse.

– Hvilke ambisjoner har du med sjakken?

– Det er gøy at det går bra, og jeg ønsker å se hvor god jeg kan bli, men sjakken vil nok uansett forbli en fritidssyssel for meg.

Outsideren vant

Turneringen så ut til å forløpe knirkefritt, med noen litt overraskende resultater. Forhåndsfavoritten Eivind Xu Djurhuus måtte nøye seg med andreplass i kadettklassen, som ble vunnet av Cornelius Kvendseth fra Brannfjell skole.

Les også: I Danmark samler de 25.000 elever til sjakkturnering hvert år.

Følg Utdannings serie om Sjakk i skolen på: utdanningsnytt.no/skolesjakk

Powered by Labrador CMS