Vemodig å legge ned skolen
Maja Eriksen begynte som rektor ved Langesund ungdomsskole nå i høst. Om et år tømmes skolen for elever og lærere, men de skal samlokaliseres i en nybygd skole fra neste høst.
Da Eriksen begynte som lærer ved Langesund skole var lauvtrærne så lave at de knapt hadde kommet opp til vinduene i første etasje, nå strekker de seg over vinduene i andre etasje. Langesund ungdomsskole ligger i Bamble kommune i Telemark.
– Jeg har vært her i 19 år, det er vemodig å skulle legge ned. I år feirer skolen 50 år, det blir nok en nedtonet feiring, i forhold til hva det ville ha vært hvis det fortsatt hadde skullet være skole her, sier rektor.
Skolebygningen er falmet av årene og bygget som en gang var tidsriktig, har blitt utdatert. Noen av lærerne ved skolen har selv gått på skolen, og at den nå skal tømmes og de skal starte på nytt sammen med nye kollegaer og lærere, vekker motstridende følelser.
Synkende elevtall
Gjennom de årene Eriksen har vært ved skolen har elevtallet gått ned fra over 300, til dagens nivå på knapt 100 elever. Slik er det ved de andre skolene i kommunen også.
– Med få elever i klassen har en få å spille på. Enkelte elever sliter med å finne seg ikke til rette og noen å være sammen med. Når vi flytter til den nye skolen vil det bli cirka 440 elever, og det vil bli et større mangfold både av elever og lærere, forklarer Eriksen.
Lærerne ved de fem skolene som skal samlokaliseres har hatt flere samlinger og møter.
– Vi jobber jo med at vi skal få med oss noe av vår kultur inn i den nye skolen. Internasjonal uke er noe vi her ved Langesund skole har gode erfaringer med, og noe vi håper å få videreført når vi begynner på den nye skolen.
I Bamble kommune er det to ungdomsskoler, i tillegg er det tre en til ti skoler. Alle kommunens elever på ungdomstrinnet skal gå sammen på den nye skolen. Skolen har også en egen avdeling som elever som ikke kan gå i den ordinære skolen går i. Denne avdelingen skal også flyttes.
Fremtidens skole
Prosjektkoordinator for den nye samlokaliserte ungdomsskolen i Bamble kommune er Høgne Skøld. Han har tidligere jobbet ved Langesund ungdomsskole i 20 år.
– Vi håper alle føler at de har blitt hørt i prosessen. Alle lærere har fått kommet med innspill og ønsker, men alle ønsker kan jo dessverre ikke bli oppfylt.
Det er mange detaljer som skal på plass når en ungdomsskole for fremtiden skal bygges. Alt fra spesialrom for elevene til hvordan arbeidsrommene for lærerne skal se ut.
– I tillegg til skolen så bygges det idrettshall og svømmehall, forteller Skøld.
Det legges opp til at idrett, bibliotek, kulturskole, korps, kor, teater og fritidsklubb skal benytte funksjoner i skoleanlegget ettermiddag og kveld.
Svømmer i havet
I dag har elevene ved Langesund ungdomsskole svømmeopplæringen i sjøen, som ligger kun en kort spasertur fra skolen.
– Det har vært litt kjølig noen ganger. Jeg har hatt svømmeopplæring med elever der selv. Å lære seg å svømme i sjøen er jo realistisk, det er jo der de fleste av elevene kommer til å svømme, men det er jo behagelig med basseng til en blir trygg i vannet, sier rektor Eriksen.
Langesund ungdomsskole ligger nært på naturen og det er noe Maja Eriksen har satt stor pris på.
– Kan hende jeg kommer til å savne beliggenheten her ja, men jeg ser frem imot å få flere kollegaer og et større fagmiljø.
I dag er det 14 lærere ved Langesund ungdomsskole, ikke alle har full stilling. Rektor har ikke søkt på rektorstillingen ved den nye skolen, men ny rektor skal etter planen være på plass i februar neste år.
– Jeg håper det kommer en utenfra, sånn at alle får en ny sjef, sier Eriksen.
Samme grunnkunnskap
For at alle elevene skal komme til den nye skolen med samme forkunnskap har de fem skolene allerede begynt å samarbeide.
– Ja, alle elvene som skal begynne på samme trinn må ha vært igjennom det samme, i for eksempel musikk og mat og helse. Vi må jobbe i forkant med planer og oppstart av den nye skolen skal vi få til en god skole for elevene, sier Eriksen.
Kompetansen til lærerne som skal begynne ved den nye skolen kartlegges også.
– Ved den andre ungdomsskolen her i kommunen har de for eksempel mopedopplæring og anledning til å ta båtførerprøven, den muligheten har ikke våre elever hatt. Vi ser for oss at vi kommer til å kunne tilby langt flere valgfag nå når vi blir større og flere, sier Maja Eriksen.
Hva som skal skje med bygningsmassen til Langesund ungdomsskole er ikke avgjort.
– Det kommer helt sikkert til å bli noen tårer den dagen vi låser her for siste gang, sier rektor Maja som blir litt blant i øynene bare av tanken.