Helsedirektøren vil vite mer om barns overvekt
Skolebarn veies og måles, men oppfølgingen for overvekt og fedme er ikke god nok, mener helsedirektøren. Nå har han flere tiltak på blokka.
Siden 2009 har alle skolebarn blitt veid og målt i åtte- og trettenårsalderen. Målet var å få bedre oversikt over barnas helse og identifisere barn som er i risikosonen. Slik skal forebygging og behandling komme tidlig i gang.
Men mye tyder på at de nasjonale retningslinjene ikke følges godt nok opp i kommunene, mener helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør ved Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg.
Vil kartlegge og registre
Nå har de gått sammen om tre forslag som skal diskuteres på et møte mandag i det såkalte Prioriteringsrådet. De ønsker:
- Nasjonal kartlegging for å se hvordan kommunene etterlever retningslinjene.
- Data fra helsestasjon og skolehelsetjeneste skal legges inn i det nye nasjonale kommunale helse- og omsorgsregisteret, som er under etablering.
- Prøveprosjekter i noen kommuner for å utvikle gode modeller for forebygging og ikke-operativ behandlingstilbud.
– For lite tid
Da kartlegging av skolebarna ble gjeninnført for seks år siden, var Landsgruppen av helsesøstre skeptiske. De advarte blant annet mot at de har så mange arbeidsoppgaver at det ikke ville bli god nok tid til skikkelig oppfølging. Det er erfaringen også i dag, sier leder Kristin Sofie Waldum-Grevbo.
– Mange opplever at de ikke har et godt nok tilbud til barna og familiene deres. Det er komplekse problemer, og det er ikke nok å ta et par samtaler, sier Waldum-Grevbo til NTB.
Hun kjenner til at helsesøstre melder fra om avvik fordi de ikke har tid til å følge opp skikkelig.
– En del opplever at det faktisk ikke er mulig å gjennomføre dette på en god måte. Man kan henvise til fastlege for utredning om det er noen medisinske årsaker, men det er det sjelden. Det er et tomrom for hvordan man skal følge opp, sier hun.
Hver sjette overvektig
Hver sjette norske tredjeklassing er overvektig eller har fedme, ifølge Folkehelseinstituttet. Helsemyndighetene er bekymret fordi overvekt øker risikoen for en rekke helseproblemer som høyt blodtrykk, diabetes og psykososiale problemer. Dessuten vil mange overvektige barn slite med overvekt og sykdomsproblemer også som voksne.
Samtaler med helsesøster, der foreldrene deltar, er det viktigste tiltaket.
– Det kan være mange grunner til overvekt. Det er viktig med kostholdsveiledning og fysisk aktivitet. Det krever en tverrfaglig tilnærming for å lykkes, sier Waldum-Grevbo.
Da retningslinjene for veiing og måling kom på plass for seks år siden, ble det anslått at 2,5 prosent av barna – til sammen 21.000 barn – ville trenge oppfølging i primærhelsetjenesten. Hvor mange barn som i dag får slik oppfølging, finnes det ingen oversikt over. (©NTB)