Videregåendeskoleelev Agata (19) forteller de besøkende fra Rådhuset hvor viktig det er at unge for hjelp tidlig med sine utfordringer. Byrådene Inga Marte Thorkildsen og Tone Tellevik Dahl lytter nøye. Ved bordet sitter Nina Larsen som skal håndplukke en NAV-ansatt som skal jobbe på skolen. Foto: Kari Oliv Vedvik

Flere Oslo-skoler får egne NAV-kontor

To videregående skoler i Oslo har hatt egne NAV-ansatte med fast kontortid på skolen. Nå utvides ordningen til enda tre skoler.

Publisert

En av skolene som skal få egen NAV-veileder på skolen er Etterstad videregående skole. I forbindelse med at det har blitt vedtatt, tok byrådene Tone Tellevik Dahl (Ap) og Inga Marte Thorkildsen (SV) seg en tur til skolen for å høre med noen av elevene hva de tenkte om tilbudet.


Setter seg i gjeld 

Elevene Rita (19), Agata (18) og Jan-Tore (18) tok seg tid til å fortelle hvordan de så på det å få en egen NAV-veileder som skulle være på skolen.

– Mange av elevene som går her, har behov for hjelp fra NAV, og da er det fint at de er her. Det vil være lettere å ta kontakt, og en får gjort det på skolen. Før ville en ha fått fravær hvis en skulle på NAV, fordi det måtte gjøres i skoletiden og tok lang tid, sier Agata.

– I min klasse var det en elev som hadde måttet flytte hjemmefra. Hun hadde satt seg i kredittkortgjeld for å betale husleie. Hvis det hadde vært en her på skolen hun kunne ha gått til og fått hjelp, hadde hun kanskje ikke hadde satt seg i gjeld for å betale husleien. Det å ha sånne problemer gjør det ikke lett å takle skolehverdagen, sier Rita.

– Det er viktig at den som skal jobbe her ser den enkelte, hver eneste elev er forskjellig og trenger forskjellige ting. I tillegg trenger vi at den som kommer ser at han eller hun må høre på hva vi selv mener, forklarer Jan-Tore.

 

Unge bor ute

Skolebyråd Thorkildsen sa at hun syntes det var viktig å høre fra elevene direkte hva de syntes.

– Takler ikke unge livet utenfor skolen, klarer de heller ikke å takle skolen. Det er viktig at unge får hjelp fort når de er i krevende livssituasjoner. Jeg har hørt om ungdommer som har sovet i trappeoppganger, da er det ikke rart at det er vanskelig å takle skolen, sier Thorkildsen.

Tidligere har Stovner og Hellerud videregående skole fått egne NAV-veiledere. Byråd Tellevik Dahl har ansvaret for sosiale tjenester.

– Hvilke erfaringer har dere fra disse skolen?

– Vi ser at de kan hjelpe flere, med alt fra bosituasjonen til de som lever med vold, for å ta noen eksempler. Signaler en har fått er at en kommer inn for seint, nå håper vi at vi fanger opp enda flere tidligere, sier Tellevik Dahl.

 

Blir håndplukket

NAV-leder i bydel Gamle Oslo Nina Larsen var også med på møte.

– Har dere ansatt den som skal være her på Etterstad?

– Nei, men den personen kommer til å bli håndplukket. Det er viktig at vi finner en som kan fylle en slik viktig stilling på best mulig måte, sier Larsen.

Stillingen skal lyses ut snart og rektor Bjarne Asgrimplass regner med at det vil være realistisk at vedkommende begynner ved skolestart til høsten.

– Vedkommende skal være her på skolen minst tre dager i uka. Dette ser vi på som et nyttig tilbud til vår skole, sier Asgrimplass.

– Er dere redde for at dere skal få stempel som en NAV-skole?

– Nei. Vår skole er en av de sårbare skolene i Oslo. Her kommer alle inn og dette er et tilbud som mange av våre elever trenger, sier rektor ved Etterstad skole.

 

Powered by Labrador CMS