Ungdom til Oslo for å forebygge ekstremisme

Europeiske myndigheter henter hjelp fra unge med førstehåndserfaring med voldelig ekstremisme. – De som ikke har opplevd det selv, ser ikke hvor fort det vokser og hvor farlig det er, sier Faten Mahdi Al-Hussaini.

Sammen med medgrunnlegger i JustUnity, Yousef Bartho Assidiq, deltar Faten Mahdi Al-Hussaini på en todelt konferanse i Oslo til uka. Der skal europeiske unge som aktivt jobber mot ekstremisme og radikalisering utveksle erfaringer og tanker. De skal deretter legge fram sine bekymringer, innspill og forslag til tiltak for myndighetspersoner på del to av konferansen fredag.
– Dette er et flott initiativ, vi håper vi får mye ut av det, og at det får flere unge til å jobbe med dette. Ekstremisme og radikalisering er mer og mer aktuelt i Norge i dag. Folk er nok klar over det, men mange ser ikke hvor farlig det er og hvor fort det vokser i Norge, hvis de ikke har opplevd det selv, sier Al-Hussaini

Målene er at unge skal bli hørt og å bygge et europeisk nettverk mot alle former for radikalisering og ekstremisme.

Les også: Lærere kan hindre unge i å havne i ekstremistenes hender.

Norsk innsats

Statsminister Erna Solberg (H) åpner konferansen «Ungdom mot voldelig ekstremisme», mens statsrådene Solveig Horne (Frp) og Vidar Helgesen (Frp), som står bak initiativet, holder avsluttende innlegg første dag:

– Som barne- og inkluderingsminister mener jeg den største utfordringen, både i Norge og Europa, er å hindre at ungdom blir radikalisert. Derfor er arbeidet med forebygging så viktig. Vi må styrke innsatsen i lokalmiljøet der ungdom og familier bor. Vi må utvikle samarbeid på tvers av tjenester, og vi må styrke nettverk for utveksling av kunnskap på tvers av kommuner og land, sier Horne.

Dag to har fått navnet «Den europeiske konferansen for tiltak mot voldelig ekstremisme». Der vil utenriksminister Børge Brende (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) lede diskusjonen.

– Unge mennesker er de som kjenner det tettest på kroppen når kameratene forandrer eller isolerer seg eller utvikler ekstreme holdninger. De ønsker å kjempe mot voldelig ekstremisme. Kanskje har de selv opplevd utestengning. Her gir vi dem en arena til å gi oss politikere de beste rådene om hvordan vi skal bekjempe dette, sier utenriksminister Brende.

Paradoks

Ungdommene som deltar, jobber både i frivillige organisasjoner og på egen hånd. De har ulik religiøs, etnisk og sosial bakgrunn. Selv om de har fellestrekk, er de dårligere organisert enn voldelige ekstremister. Et viktig mål med konferansen er derfor å bidra til et samlet, levende nettverk som kan danne en motstemme til hatytringer og andre former for voldelig ekstremisme, ikke minst på internett. Til konferansen kommer også fagpersoner tilknyttet utvikling hos Facebook og Google som vil bidra med sin erfaring med kamp mot ekstremisme på nett.

– Verden ser stadig oftere grusomme terrorangrep som minner oss på hvor viktig det er å demme opp for ekstremisme, sier Brende, som gjør et poeng av at det europeiske initiativet ikke er rettet mot et spesifikt område, som jihadisme, jødehets, nasjonalisme eller trakassering av homofile.

– Det er viktig at denne konferansen skal behandle alle former for radikalisering og ekstremistisk vold, sier Brende. 

(NTB-Mette Estep)

Powered by Labrador CMS