Nora Røed og Nora D. Nygaard ved Foss videregående skole i Oslo stemte begge SV ved årets skolevalg. Foto: Sonja Holterman
Nora og Nora bidro til SVs seier i skolevalget
Nora og Nora stemte begge SV ved skolevalget på Foss videregående i Oslo. Det er de ikke alene om.
Med en framgang på 2,5 prosentpoeng fra skolevalget i 2015 kom SV best ut av årets skolevalg, ifølge det offisielle landsdekkende resultatet, som ble offentliggjort tirsdag klokka 19. Partiet fikk en oppslutning på 10 prosent blant elevene som deltok i skolevalgene ved de videregående skolene.
Fakta om skolevalgresultater
Resultater for de ulike partiene ved skolevalget i 2017 (2015/2013 i parentes).
* Ap: 27,8 (31,8/23)
* H: 15,1 (16,4/28,2)
* Frp: 10,4 (10,7/15,6)
* SV: 10 (7,5/5)
* Sp: 6,8 (5,7/4,2)
* MDG: 6,8 (6,8/3,8)
* Rødt: 5,7 (4,7/3,7)
* KrF: 3,1 (3,2/2,8)
* V: 7,4 (6,5/6,7)
* Piratpartiet: 2 (4,1/4,3)
Kilde: Norsk senter for forskningsdata
Arbeiderpartiet ble størst, med 27,8 prosent, men er samtidig partiet som gikk mest tilbake, ned fire prosentpoeng fra forrige skolevalg. Høyre holdt stand som det største borgerlige partiet, med 15,1 prosent, en tilbakegang på 1,2 prosentpoeng.
Mener skole og miljø er viktigst
Da Utdanning besøkte Foss videregående skole i Oslo tidligere på tirsdagen, hadde navnesøstrene Nora Røed og Nora Dorthellinger Nygaard allerede bestemt seg.
- Jeg stemte på SV i går på skolevalget, og så skal jeg stemme ved stortingsvalget om en uke. Det blir første gang, sier Nora Røed (18) og smiler. Hun vet hva hun skal stemme. Det samme som hun gjorde ved skolevalget.
- Jeg stemmer SV, sier hun. Venninnen Nora Dorthellinger Nygaard (17) nikker: – Jeg skal stemme nå, og kommer også til å stemme SV.
Hun hadde egentlig tenkt å stemme konservativt, men etter skoledebatten ombestemte hun seg.
-Høyre og FrP kom ikke så godt ut av det, sier hun. Nora Røed er enig: - Men så er det kanskje ikke så lett å komme hit på skolen for de to partiene der.
Skolen deres ligger på Grünerløkka, øst i hovedstaden, og at Sosialistisk Venstreparti gjør det godt i skolevalget, både lokalt og i resten av landet, skjønner de to elevene ved Foss videregående godt.
- Det er mange unge som er litt venstrevridd, og så er jo SV et parti som er opptatt av det samme som ungdom. Deres hjertesaker er mer ungdomssaker, sier Nora Røed.
- Hvilke saker er det?
- Skole og miljø. De mener blant annet at man ikke skal ha eksamen, og det er jeg veldig enig i, sier Nora Røed.
- De er helt imot karakterer i barneskolen, og så vil de ha heldagsskole. Det synes jeg er bra, sier Nora D. Nygaard.
- Jeg kunne godt tenkt meg å ha Audun Lysbakken som kunnskapsminister, sier Nora Røed.
Lærer å stemme
Det er elevene som har politikk og menneskerettigheter som fag som organiserer valget på Foss videregående. Avdelingsleder og lærer Kjersti Flåten overvåker arbeidet.
- De lærer mye av dette, blant annet at det er mye praktisk som må gjøres i forbindelse med et valg, sier hun og smiler. Elevene har laget lister med navn, klippet stemmesedler og har valgvakt.
- De må passe på at det ikke blir noe valgfusk, sier Kjersti Flåten.
Flåten ser at elevene blir engasjert av å jobbe med valget, og av å få stemme på skolen.
- Jeg tror skolevalgene virker mobiliserende. Elever som har stemt på skolen, har nok lyst til å stemme ved valget også, sier Kjersti Flåten.
Da stemmene ved Foss var talt opp, viste det seg at SV gikk helt til topps, med 21,4 prosent, fulgt av Arbeiderpartiet (19,3) og Miljøpartiet De Grønne (16,7). Blant de borgerlige partiene ble Venstre størst ved skolen, med 14,6 prosent.