Skuffende statsbudsjett for Fagpressen
Fagpressen er svært misfornøyd med 2018-budsjettet som kulturminister Linda Hofstad Helleland la fram i dag. – Dette er virkelig elendig, sier administrerende direktør Per Brikt Olsen i Fagpressen.
De fem bladene som utgis av Utdanningsforbundet og som er samlet på utdanningsnytt.no, Utdanning, Første steg, Yrke, Bedre Skole og Spesialpedagogikk, er alle medlemmer av Fagpressen.
Kulturminister Linda Hofstad Helleland har fått inn ett eneste av tiltakene fra Mediemangfoldsutvalget til statsbudsjettet for 2018. Men «Innovasjonsrettet tilskuddsordning» skal finansieres ved å redusere produksjonstilskuddet til nyhets- og aktualitetsmedier. Ifølge organisasjonens nettsted er Fagpressen er skuffet over budsjettet.
-
Alle våre saker fra statsbudsjettet finner du her
– Vi har allerede mistet illusjonen om at denne regjeringen står for en offensiv mediepolitikk. Men dette er virkelig elendig, kommenterer administrende direktør Per Brikt Olsen i Fagpressen.
– Det klinger meget hult og har knapt noen troverdighet når statsråder i regjeringen Solberg påberoper seg å ha «modernisert virkemiddelapparatet, blant annet gjennom innføringen av momsfritak for elektroniske nyhetsmedier og plattformnøytralt produksjonstilskudd.» I Fagpressen står vi fortsatt utenfor alle ordninger. Vi har ikke fått del i det digitale mva-fritaket, og er offer for en urimelig forskjellsbehandling som fører til at nyhetssultne redaksjoner hos våre over 200 medlemmer ikke kan delta i den digitale transformasjonen, sier han.
For Utdanningsforbundets blader betyr ikke dette så mye akkurat nå.
– Men vi holder på å etablere en løsning for å få flere digitale abonnenter og på litt sikt kan dette få negative konsekvenser også for oss, forklarer Knut Hovland, ansvarlig redaktør i Utdanning og avdelingssjef for tidsskriftene som Utdanningsforbundet utgir.
– Uansett er forskjellsbehandlingen av de ulike mediekanalene helt uforståelig. Ikke minst har Utdanning og utdanningsnytt.no vist seg å være viktige nyhetsmedier når det gjelder skole og barnehage. Oppmerksomheten om og interessen for de sakene vi lager daglig har vært økende de siste årene, sier Hovland til Utdanning.
Olsen sier Fagpressen har lagt fram solid dokumentasjon i mange omganger, for hvor urimelig dette er, men opplever at det ikke blir forstått.
– Det er provoserende, ikke minst fordi regjeringens representanter stadig holder festtaler der de uttrykker stor bekymring for de uavhengige mediene og det opplyste demokratiet, sier Per Brikt Olsen.