Solberg venter krevende forhandlinger om neste års budsjett
Det kommer ikke noe stort påfyll av friske penger på neste års statsbudsjett. Jobben handler i stor grad om å flytte penger, ifølge statsminister Erna Solberg.
– Det blir en tøff budsjettkonferanse, slo statsminister Erna Solberg fast overfor NTB da hun ankom Hurdalssjøen hotell mandag formiddag.
Den første budsjettkonferansen er starten på en langvarig prosess som skal kulminere med at regjeringen legger fram et budsjett for Stortinget.
Også 2019 har sine særegne utfordringer, ifølge statsministeren. I år står regjeringen overfor den paradoksale situasjonen, der man er nødt til å begrense pengebruken fordi økonomien og prognosene for den er bedre enn ventet
– Gode økonomiske tider krever måtehold og moderasjon i statsbudsjettet, slik at vi ikke bidrar til økte renter og sterkere krone. Økt rente og kronekurs er ikke bare negativt for eksportbedriftene og konkurranseevnen, det er også negativt for familiene som har boliglån, sa statsministeren da hun orienterte pressen om rammene rundt årets budsjettprosess.
Når statsrådene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre starter dragkampen om hvor mye penger de får å rutte med i 2019, er bakteppet at det går bedre med norsk økonomi. Dermed er det mindre behov for å smøre på med oljepenger. Prioriteringene blir tøffere – tiden da «alle» kan forvente å få mer over statsbudsjettet, er over for denne gang.
Finansminister Siv Jensen (Frp) legger for dagen en svært lys prognose som bakteppe for budsjettforhandlingene som startet mandag. Sysselsettingen stiger, ledigheten faller, konkurransekraften internasjonalt er solid og utviklingen i økonomien er enda bedre enn hun så for seg.
Statsrådene kan ikke vente seg stort påfyll av friske penger, understreket hun. Snarere tvert imot ligger det an til at regjeringen i stor grad må flytte penger innen omtrent den samme rammen.
– Vi skal fortsette å reformere, avbyråkratisere og effektivisere. Da må vi tørre å kutte for å kunne bruke pengene bedre. Det handler først og fremst om å omprioritere, sa Jensen.
(©NTB)