Handal: - Vi hadde forventet å se 3-tallet på ramma for våre medlemmer

Unios medlemmer fikk en ramme på 2,95 prosent. – Vi mener at dette er akseptabelt, selv om vi hadde forventet å se 3-tallet på ramma for våre medlemmer, sier Unios forhandlingsleder, Steffen Handal.

Publisert

Rammen på 2,95 prosent for Unios medlemmer, og dermed også Utdanningsforbundets medlemmer, gir god reallønnsvekst for medlemsgruppene, mener Unio.

 

Virkning fra 1. mai

Profilen på oppgjøret gir bedre uttelling for arbeidstakere med universitets- og høgskoleutdanning, ifølge forhandlingsleder Steffen Handal.

– Vi mener at dette er akseptabelt, selv om vi hadde forventet å se 3-tallet på ramma for våre medlemmer. Det er viktig å prioritere arbeidstakere med høyere utdanning fordi kommunesektoren har store utfordringer med å rekruttere og beholde flere av Unios medlemsgrupper, sier Handal ifølge udf.no.

Resultatet innebærer blant annet:

  • generelle tillegg til ansatte med høyere utdanning (kapittel 4, gruppe 2). Dette gir lønnstillegg fra 8500 til 12 300 kroner (Se vedlagte protokoll for sentrale tillegg og ny garantilønnstabell)
  • garantilønn og utregnet laveste årslønn heves med de samme tilleggene
  • alle ledere som hovedsakelig får sin lønn i sentrale forhandlinger (kapittel 4) får et tillegg på 1,5 prosent av sin grunnlønn
  • alle tilleggene gis med virkning fra 1. mai

 

– Ekstra krevende

Forhandlingsleder i KS, Tor Arne Gangsø, sier alle parter kan være stolte.

– Vi er svært fornøyde med resultatet. Alle parter kan være stolte. Vi klarte å komme i mål innen fristen med et samlet resultat. Det er andre gang på rad at vi gjennom stor innsats og sterk vilje fra alle partene klarer å finne helhetlige løsninger uten hjelp av Riksmekleren, sier Gangsø ifølge ks.no.

Han peker på at mye av rammen var allerede avtalt i fjorårets mellomoppgjør, slik at det i realiteten bare var 1,1 prosent igjen å forhandle om.

– Det er selvsagt ekstra krevende å komme fram til en helhetlig løsning innenfor en så trang ramme, når det er fire forhandlingssammenslutninger som har ulike prioriteringer og til dels svært ulik profil på sine krav. Jeg har stor respekt for den profesjonaliteten, ansvarligheten og ikke minst realismen partene har utvist, sier Gangsø.

Det har vært viktig for KS’ medlemmer å sikre at kommunesektoren er i stand til å rekruttere og beholde nødvendig kompetanse. Han sier det gjør at kommunene og fylkeskommunene fortsatt kan levere viktige velferdstjenester til innbyggerne.

– Vi har også vært opptatt av å finne nye virkemidler for å styrke arbeidet med en heltidskultur og bedre kompensasjon for helgearbeid. Derfor er vi fornøyde med både resultatet og retningen på avtalen, sier Gangsø.

 

 

Uravstemning er rådgivende

Det er ikke avsatt penger til lokale pottforhandlinger i 2018.

– Vi er fornøyd med at det ikke blir lokale pottforhandlinger i år. Dette er i tråd med Utdanningsforbundets vedtatte politikk, sier Handal, ifølge udf.no.

Resultatet skal nå ut på uravstemning blant medlemmene. I Utdanningsforbundet er uravstemningen rådgivende, som betyr at medlemmene gis mulighet gjennom uravstemningen til å delta i avgjørelsen om forslaget skal aksepteres eller forkastes.

I siste instans er det sentralstyret som avgjør om oppgjøret godkjennes. Utfallet av uravstemningen vil veie tungt når sentralstyret skal ta sin beslutning.

Powered by Labrador CMS