Lederen i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, er provosert over at lærerne er lønnstaperne i kommunen. Arkivfoto: Utdanning

Lærerne er lønnstaperne i kommunene

Lærerne hadde en lønnsvekst på 42,6 prosent fra 2008 og fram til 2017. Andre kommuneansatte fikk over 5 prosent mer i samme periode, og dette provoserer Utdanningsforbundet.

Det er ferske tall fra Det tekniske beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU) som viser denne forskjellen mellom lærerne og andre grupper i kommunesektoren, melder NRK.

– Det er provoserende og skuffende at vi lærere sitter igjen som lønnstapere, sier lærer Live Braathen Ellingsen på Eiker videregående skole i Buskerud til NRK.

 

– Lønnen gjør at mange lærere slutter

Med fem års utdanning, etterutdanning i ledelse og 12 år bak kateteret tjener Ellingsen 530.000 i året. Hun mener at lønnen burde vært høyere.

Lederen i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, er også provosert:

Vi har tapt tilsvarende to lønnsoppgjør de siste ti årene. Det er så mye at det er vanskelig å leve med for lærerne, sier Handal.

Tallene er egentlig enda dårligere for lærerne, siden skolelederne er med i samletallene fra TBU, fremhever lederen i Utdanningsforbundet. Han mener at lønnen gjør at mange lærere slutter i skolen.

 

KS er uenig

Det er kommunenes organisasjon KS som er lærernes arbeidsgiver og forhandlingsmotpart. KS er ikke helt enig med Utdanningsforbundet i at lærerne har sakket etter i lønnsutviklingen.

– En grunn til mindrelønnsutviklingen for lærere som gruppe er at mange høytlønte lærere sluttet og ble erstattet av yngre lærere med lavere lønn, sier avdelingsdirektør Hege Mygland i KS til NRK. 

 

Powered by Labrador CMS