De Grønne vil ha valgfag tidligere

- Elever som ønsker en praktisk rettet utdanning, for eksempel snekkerfag, får knapt se en hammer før videregående. Vi vil ha valgfag fra 5. trinn, sier partileder Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne.

Publisert

- Hvorfor ønsker dere flere valgfag fra 5. trinn?

- I dag opplever mange elever som har andre behov eller ønsker enn de rent teoretiske retningene å møte en teoritung «storskole» og ungdomsskole. Elever som senere ønsker en praktisk rettet utdanning, som for eksempel snekkerfag, får knapt se en hammer før førstetrinn på videregående skole. Som en del av det å løfte yrkesfagene mener De Grønne at praktiske fag må introduseres tidligere i utdanningsløpet. I tillegg er det viktig for mange elever å utfolde seg på andre måter enn med penn og papir eller PC-skriving. Vi vet at lek har en positiv effekt på læring, sier Rasmus Hansson til Utdanning.

Hvorfor vil dere ha en moderat nivådeling?

- De Grønne er ikke for en permanent nivådeling. Men vi ønsker at skolens fagpersoner skal ha anledning til å bestemme i hvilke situasjoner elever kan grupperes midlertidig etter nivå i matte og lesing. Det må være opp til fagpersonene i skolen å bestemme i hvilke situasjoner dette skal benyttes, sier Hansson.

 

Vil innføre skolemåltid

- Hva mener De Grønne om innføring av skolemåltid?

De Grønne var imot kuttet av frukt og grønt i skolen og ønsker på sikt å innføre et måltid i skolen. Dette koster mye penger og er sannsynligvis ikke det som er enklest å prioritere først, men det er en klart positiv sammenheng mellom elevers næring og læring. Mette elever som spiser sunn mat lærer bedre enn sultne elever eller elever som spiser godteri, påpeker Hansson.

- Hvorfor vil MDG åpne for flere ikke-kommersielle friskoler?

- De Grønne ønsker ikke å åpne for flere ikke-kommersielle private skoler. De Grønne ønsker å beholde dagens adgang til å etablere ikke-kommersielle alternativer til den offentlige skolen. Læreplanene til disse må godkjennes av det offentlige. Det er viktig for De Grønne at forbudet mot utbytte videreføres. Eventuelle søknader om etablering av flere ikke-kommersielle private skoler må behandles på ordinært vis. Selv om De Grønne ikke ønsker å endre dagens regelverk anser vi ikke-kommersielle private skoletilbud som et godt supplement til den offentlige skolen. Et mangfold i tilbudet er positivt for både elever og foresatte. Det betyr ikke at De Grønne ønsker å fire på ambisjonene for den offentlige skolen, understreker Hansson.

 

 

 

Powered by Labrador CMS