Arbeiderpartiet ble vinneren av Barnas valg. – Vi håper dette er et frampek for hva som kan være i vente på mandag, sier Hadia Tajik, her sammen med AUF-leder Mani Hussaini på Ila skole i Oslo. Foto: Hans Skjong
Valg i grunnskolen: Arbeiderpartiet største parti
Hvis barn i 5. til 10. klasse fikk bestemme, ville Jonas Gahr Støre (Ap) blitt statsminister. Ap, SV og Senterpartiet ville til sammen fått 88 plasser på Stortinget.
Fredag ble resultatene fra Barnas valg presentert på Ila skole i Oslo. Barnas valg er i regi av Redd Barna, og til sammen har 60.530 barn født mellom 2002 og 2008 avgitt stemme denne uka.
Hvis disse barna hadde fått bestemme, ville Jonas Gahr Støre (Ap) blitt statsminister, og Ap, SV og Senterpartiet ville fått 88 plasser på Stortinget.
Dagens regjeringspartier, Høyre og Fremskrittspartiet med støttespillerne Venstre og KrF, ville fått 67 mandater, mens Miljøpartiet De Grønne (MDG) ville fått hele 14 plasser og betydelig innflytelse på norsk politikk framover.
Nestleder Hadia Tajik i Ap er svært fornøyd med resultatene fra Barnas valg.
– Vi håper dette er et frampek for hva som kan være i vente på mandag, hvis vi fortsetter å stå på for å løse oppgavene Norge står overfor i fellesskap, sier Tajik til Utdanning.
Har politikk som betyr noe for barna
Tajik peker på flere grunner til at hun tror Aps politikk treffer godt hos barn og unge.
– Vi har en politikk som handler mye om barn og unge, blant annet tidlig innsats, flere lærere i skolen og øremerkede midler til skolehelsetjenesten. Dette er ting som har betydning for barnas hverdag, så kanskje er det dette som har utgjort forskjellen, sier Tajik.
– Du nevnte skolemat i seierstalen her på Ila skole. Hva vil Ap gjøre på den fronten?
– Vi foreslår at det skal legges til rette for et enkelt skolemåltid. Det som er viktig for oss, er at pengene til det ikke går fra utdanningsbudsjettet, fordi dette handler om folkehelse. Derfor må pengene i stedet komme fra helsebudsjettet.
– Samtidig går for eksempel Sosialistisk Venstreparti lenger når det gjelder lærertetthet, de krever en lærernorm på skolenivå og ikke kommunenivå – det er jo andre partier som fronter politikk som i enda større grad gagner skoleelever?
– Ap er et ansvarlig parti, og det kan hende at dagens barn og ungdom er så ansvarlige de også, at de ser at det er viktig å ha en helhet og ha en god plan, sier Tajik.
– De liker helheten
Stilt overfor det samme spørsmålet, sier også AUF-leder Mani Hussaini at han tror barn og unge liker helheten som Ap tilbyr.
– De vil ha et parti som ønsker en bedre skole med flere lærere, men også et parti som ønsker en verdig alderdom for våre eldre. Det er viktigere enn at noen få rike mennesker skal få skattekutt, sier Hussaini til Utdanning, og nevner i tillegg klima og satsingen på nye jobber som saker Ap jobber for.
– Flere jeg har snakket med i dag på Ila, nevner klima og miljø som viktige saker for barn og unge. Er det et paradoks at Ap er så populære blant unge, når dere for eksempel ikke vil frede hele Lofoten, Vesterålen og Senja for oljevirksomhet?
– Det er ikke et paradoks. Det må være mulig å ha positivt klimasyn, det vil si at det er mulig å få ned utslippene, samtidig som man skaper vekst og nye jobber. Vi lover at vi skal kutte klimagassutslippene hvert eneste år vi sitter i regjering, sier Hussaini.
Asheim: Ingen pekepinn på mandagens resultater
Kommende vikarierende kunnskapsminister Henrik Asheim (H) syns først og fremst at det er positivt at så mange unge har stemt.
– Og så er det interessant at så mange av de mindre partiene gjør det bra, sier Asheim til Utdanning.
– Hva sier resultatene om Høyres skolepolitkk?
– Resultatene fra Barnas valg er i tråd med meningsmålingene ellers, sier Asheim.
– Ap vant også skolevalget, er dette en pekepinn på valgresultatene på mandag?
– Det ser ikke sånn ut i meningsmålingene. Høyre ble største parti i skolevalget i 2013, da vi var i opposisjon. Jeg tror mange unge syns det er fint å stemme på partiene som er i utfordrerposisjon, sier Asheim.
Tror barn vil si hva de mener om politikk
Gunvor Knag Fylkesnes er leder for politikk og samfunn i Redd Barna.
– Vi hadde håpet på 10.000 stemmer, så det at 60.000 har avgitt stemme, er veldig kult. Men dette viser først og fremst at barn har masse meninger om politikk og vil si hva de mener, sier Knag Fylkesnes til Utdanning.
I tillegg trekker hun frem at de små partiene gjør det bra i Barnas valg.
– Både SV og Miljøpartiet De Grønne har nok klart å presentere sin politikk på en god måte. Samtidig vet vi også at barn og unge er veldig opptatt av klima og miljø, sier Knag Fylkesnes, og legger til at hun har inntrykk av at barn er opptatt av helheten.
– Jeg snakket senest med ei jente i dag som hadde stemt Senterpartiet. Hun var ikke bonde selv, men hun var opptatt av at bøndene skulle få bedre betalt, sier Knag Fylkesnes.
Over en million klikk
I valgkampen har barna fått tilgang på egne partiprogrammer, og de har hatt et barnevalgshow der partiene har redegjort for politikken sin. Fra tirsdag til torsdag kunne de avlegge stemme digitalt.
Stian Barsnes Simonsen har vært programleder i barnevalgshowene.
– Vi har hatt over en million klikk på nettsidene til Barnas valg siden nettsidene ble lansert 14. august. Det viser at det funker, og at barna setter seg inn i politikken før de stemmer. De har tatt veloverveide valg, sier Barsnes Simonsen til Utdanning.