Bærer med oss skolelærdommen hele livet
- Vi bærer med oss skolelærdommen hele livet. Derfor er det uhyre viktig hvilke kunnskaper de unge får i skolen. I den globale revolusjonen vi befinner oss i i dag, får skolegangen store konsekvenser for vårt arbeidsliv og våre velferdskrav.
Dette var utgangspunktet til professor Steen Hildebrandt i foredraget ”Nordisk voksenutdannelse i et globaliseringsperspektiv”. Det fant sted under Nordisk Konferens för Vuxenutbildning i Kristianstad i Skåne. Hildebrandt er professor ved Handelshøyskolen i Århus i Danmark.
– Den situasjon vi er i, gir enorme muligheter, men den innebærer også store risikoer. Verden er forandret, men vårt gamle tankesett har overlevd. Våre begreper og våre tenkemåter foreldes nemlig svært raskt. Jo mer vi taler om livslang læring, dess viktigere er det å snakke om utdanningen som skjer i barneårene. De fleste avslutter sin utdanning i tyveårene. Derfor må vi spørre oss om vår grunnutdanning er riktig, den skal jo vare livet ut, og skal gi oss inspirasjon til fortsatt å være lærende, sa Hildebrandt.
Den tredje konferansen
Det var Nordisk nettverk for formell voksenopplæring som sto bak konferansen. Det begynte i 2001 med en samling i Vejle i Danmark, der man så på hvordan man i Danmark kunne formalisere kommunal voksenopplæring med spesialundervisning. I de neste årene ble voksenopplæringsmiljøene i de andre nordiske landene interessert i denne problematikken og det ble dannet et nettverk. En ny konferanse ble så arrangert i Drammen i 2004.
I de nordiske landene er opplæringen av voksne organisert på ulike måter. Derfor er dette nettverket et viktig forum for å utveksle erfaringer som gjøres i de ulike landene. Arbeidsgruppen for nettverket har hatt flere utredningsoppdrag for politiske myndigheter, bl.a. om realkompetansevurdering.
Årets konferanse har samlet 42 deltakere fra Norge, 5 fra Island, 13 fra Danmark og hele 81 fra vertslandet Sverige. Overraskende er det fra Finland bare kommet to forelesere og en som er med i nettverkets arbeidsgruppe, altså ingen ”fotfolk”.
Sted for neste konferanse er allerede bestemt, det blir Island.
Utfordringene
I sitt foredrag mente Hildebrandt at de nordiske landene står foran store utfordringer. Industrisamfunnet avvikles, og industriproduksjonen flyttes til andre land, bl.a. til Asia og Øst-Europa. I vår del av verden går vi fra strukturert produksjonsvirksomhet i arbeidslivet til å beskjeftige oss mer med service, og innovasjon blir også en viktige beskjeftigelse. Dette siste krever at man arbeider i nettverk.
– Det er ikke så viktig det som skjer i USA. Det 21. århundret vil bli Kinas århundre. Om noen tiår vil Kina være verdens ledende land, det meste tyder på det. Allerede Napoleon sa at når Kina våkner, vil verden skjelve. Kina er i dag et hardtslående industrisamfunn, sa Hildebrandt.
Hans hovedkonklusjon var for å møte utfordringene i den postindustrielle fasen samfunnene i vår del av verden er inne i, må de unge få en grunnutdanning som oppøver kreativitet, en kreativitet som kan ligge i bunnen i en livslang læreprosess.