Strykkarakter for voksenopplæring
Riksrevisjonens kom i dag med skarp kritikk av Kunnskapsdepartementet for hvordan det ivaretar ansvaret sitt for at voksne skal få et skikkelig grunnopplæringstilbud. Kritikken rammer flere regjeringer.
Riksrevisjonens undersøkelse viser at det samlet sett fortsatt er betydelige uløste oppgaver knyttet til voksnes deltakelse i grunnopplæring.
Riksrevisor Jørgen Kosmo slår fast at Kunnskapsdepartement ikke har ivaretatt sitt nasjonale ansvar for å bidra til at voksne får et tilbud om grunnskoleopplæring og opplæring på videregående skole.
Avgjørende betydning
- Det er av avgjørende betydning både for samfunnets behov for kvalifisert arbeidskraft, og for den enkelte borger at voksne har gjennomført grunnskoleopplæring, sier riksrevisor Jørgen Kosmo.
- Det er svært kritikkverdig at departementet ikke har fulgt opp området bedre. Rapporten viser vesentlige svakheter og departementet har betydelige oppgaver foran seg i å forbedre seg på dette området, sier Kosmo.
- Departementet må nå prioritere arbeidet med å bedre måloppnåelse på dette området, sier riksrevisoren.
Uklart ansvar
Departementet vedgår at det er uklarheter når det gjelder ansvarsfordelingen mellom Utdanningsdirektoratet og Vox, noe som kan ha bidratt å redusere effekten av tiltak rettet mot grunnopplæring for voksne.
I de siste åra har mellom 20.000 og 25.000 voksne årlig fått videregående opplæring, mens tallet for grunnskoleopplæring har ligget på mellom 3500 og 4500. Riksrevisjonens påpeker at voksnes deltakelse på både grunnskole- og videregående skolenivå i liten grad har økt etter at rettighetene ble innført. Deltakelsen har vært langt under det myndighetene har forventet ut fra tidligere anslag over antatt opplæringsbehov.
Kommunal svikt
Riksrevisjonens konklusjoner kommer egentlig ikke som noen overraskelse. Undersøkelser departementet fikk gjennomført i 2004, viste at det i liten grad ble gjennomført behovskartlegginger for at kommuner og fylkeskommuner kunne dimensjonere tilbudet og gi målrettet informasjon til de voksne som hadde rett til grunnopplæring. Riksrevisjonens spørreundersøkelse knyttet til perioden fra 2005 til 2007 viste at kommunene fortsatt i liten grad kartlegger behovet for grunnskoleopplæring, og at mange fylkeskommuner ikke gjennomfører kartlegginger av voksnes behov for videregående opplæring.
Nådeløs kritikk
I Riksrevisjonens rapport som nå blir sendt til Stortinget, er det en rekke nådeløse uttalelser:
Riksrevisjonens undersøkelse viser vesentlige svakheter i myndighetenes arbeid med å gi voksne et slikt tilbud. Undersøkelsen viser blant annet at svært mange mindre kommuner ikke har etablert grunnopplæring for voksne.
Ingen kommuner kan sette seg over loven
Riksrevisjonen understreker at grunnskoleretten skal gjelde alle voksne med behov for slik opplæring, uavhengig av bostedskommune.
- Ingen kommuner kan sette seg over loven, sier Kosmo.
- Det at enkeltpersoner, som har rett til slik opplæring, har fått avslag med begrunnelsen at kommunen ikke har råd er ikke holdbart. Departementet må gripe inn i slike tilfeller, sier Kosmo.
Kunnskapsdepartementet sier seg for øvrig enig i at tiltakene for å realisere målene om grunnopplæring for voksne ikke i så stor grad som forventet har bidratt til økt deltakelse i formell grunnopplæring for voksne.
Informasjonssvikt
Riksrevisjonens undersøkelse viser også at mange i målgruppa har manglende kjennskap til retten til grunnopplæring. I denne forbindelse blir det påpekt at kjennskap til rettighetene er en nødvendig forutsetning for at denne gruppa skal ha mulighet til å ta i bruk rettighetene og etterspørre slik opplæring. Dette må ses i lys av at mange i denne gruppen har svake grunnleggende ferdigheter og vil ha vanskelig for å finne fram til offentlige tjenester på egen hånd.
Riksrevisjonen merker seg at departementet har iverksatt enkelte nye informasjonstiltak, samt at det pågår et arbeid for å utvikle nye metoder for informasjon som kan nå viktige målgrupper bedre.
Undersøkelsen viser videre at omfanget av voksnes behov for grunnopplæring er usikkert, og at de anslag som er utarbeidet, i liten grad har redusert denne usikkerheten.
Rapporten peker på at det er manglende likebehandling mellom fylkeskommunene når det gjelder vurderingene av voksnes realkompetanse på videregående skolenivå.
Manglende statistikk
Undersøkelsen avdekker vesentlige svakheter ved statistikken og rapporteringen knyttet til voksne deltakere i videregående
opplæring.
Riksrevisjonen har merket seg at departementet har igangsatt et arbeid for å forbedre statistikkgrunnlaget, og at Kunnskapsdepartementet generelt deler Riksrevisjonens oppfatning av at det er behov for å styrke statistikkgrunnlaget for å kartlegge og overvåke aktiviteten som gjelder voksnes læring.
Svikt i tilsynet
Undersøkelsen viser at det i liten grad er gjennomført tilsyn med kommunenes og fylkeskommunenes oppfølging av voksnes rettigheter, til tross for at departementet i 2005 opplyste Stortinget om at avdekkede svakheter ville bli fulgt opp med tilsyn. Departementet får kritikk for at det i liten grad har vært gjennomført tilsyn på dette området.
Saken vil bli oppdatert