Warszawa har eget treningssenter i yrkesfag
Lyden av en sirkelsag høres fra det ene rommet, mens søt kakelukt fyller korridoren litt lenger nede. Elever fra hele Warszawa har praksisperioder her på Centrum Ksztalcenia Praktycznego.
Polske håndverkere er blitt en del av hverdagen i Norge. Du finner dem rundt på byggeplasser, eller som plattingssnekker hos naboen. Yrke har tatt turen til Warszawa for å se litt nærmere på utdanningen i en del yrkesfag, og der møtte vi også noen unge som drømmer om å bruke ferdighetene sine i Norge en dag.
Centrum Ksztalcenia Praktycznego kan beskrives som et stort treningssenter. Hit kommer elever fra 22 videregående skoler i Warszawa for å få praktisk opplæring og erfaring.
Det drives også voksenopplæring, og den dagen vi var på besøk var en del av skolen leid ut til et håndverksfirma som skulle kurse sine ansatte. Dette gir kjærkomne ekstrainntekter. Her, som i Norge, er det knappe budsjetter å forholde seg til.
For liten plass
Skolens direktør, Stanislaw Karolkiewicz, er en travelt opptatt mann, så vi tok en prat på hans kontor, før han måtte skynde seg til et viktig møte. En rad med store pokaler blinker på en hylle bak skrivebordet. Dette viser at skolen har hevdet seg godt i mesterskapene i yrkesfag. Listen legges høyt rent faglig.
– Det er viktig at de unge får mye praktisk trening, og det er planer for et nytt senter, for dette er for lite, sier direktør Karolkiewicz.
Dagens langstrakte skolebygning er på tre etasjer, og skal gi rundt 1000 elever plass til å utfolde seg i 26 fag.
Startet på gulvet
Direktøren har i dag dressjakke og nystrøket skjorte, men han vet hvor han kommer fra.
– Jeg jobbet 14 år i metallindustrien før jeg tok pedagogisk utdanning og startet som lærer. Senere er det blitt lederutdanning, så jeg kjenner alle stegene, forteller den blide karen, som også er leder for 52 lærere.
– Hvorfor tror du så mange polske håndverkere reiser til Norge for å jobbe?
– På grunn av pengene. Det bygges mye og er jobber nok i Polen, men lønnen er mye lavere.
En kuriositet ved skolen er at de har hatt besøk av en snekker fra Norge som har kommet for å bli bedre i faget.
Stor variasjon
Det er lærerne Malgolzata Slowik og Andrezej Rafalowaki som viser rundt og forteller om skolen og undervisningen. Hun er spesiallærer, han underviser i murerfaget.
Centrum Ksztalcenia Praktycznego sto ferdig i 1979 og er det eneste senteret for praktisk trening i Warszawa. Elevene kommer hit noen uker om gangen, og her gjennomføres også fagprøver og eksamen i 25 fag. Da er det som i Norge at sensorer utenfra er på plass. Elevene er fra 16–19 år, mens det er voksenopplæring i helgene.
– Det er mye aktivitet her på skolen med kurs, utstillinger og karrièredager. Da er det fullt hus her med elever, foreldre og lærere. Vi deltar også i seks EU-prosjekt. En del av undervisningen er tilrettelagt for elever med sosiale problemer, og det er få som slutter, sier Malgolzata Slowik.
I korridoren vi går gjennom er det lysende oransje vegger, mens klasserommet vi kommer inn i, er malt i himmelblått. Selv om skolen er gammel, er det nymalt, rent og ryddig alle steder.
– Elevene gjør disse jobbene som en del av undervisningen. De trenger et sted å trene, sier Andrezej Rafalowaki.
Bygger vindmøller
Byggeteknikk og konstruksjon er det mest populære faget, og fornybar energi er på vei opp.
– Vi har hatt en workshop der vi har bygget en pelletsmaskin, og nå jobber vi med nye typer av vindmøller.
En elev taster på pc´en og viser modellen han har konstruert. Nå er han i gang med å lage en liten vindmølle i praksis, der alle leddene skal fungere.
Et kakeland
Litt lenger nede i korridoren siver det ut søt lukt. Konditor-elevene er i gang med å bake små runde kaker, som skal settes sammen to og to med fyll mellom. Isabela Kosmaty har selv vært elev ved skolen, og nå er hun kommet tilbake som lærer.
Polen er et kakeland, og du skal ikke ha beveget deg mye rundt i Warszawa eller andre byer, for å ha sett alle fristelsene.
– Det er lett å få jobb her, og det er ikke så vanskelig å bake, bare du følger oppskriften, sier en av elevene.
Her er det så godt som like mange gutter og jenter, og det er også brukbar kjønnsbalanse i flere av de andre fagene.
I rommet der flisleggingen foregår er det full konsentrasjon. Det vatres og siktes, og du må for all del ikke tråkke på feil sted. Guttene og jentene hjelper hverandre, og læreren er aldri langt unna.
En dag i uken
En gruppe med gutter står og tilpasser verktøy ved et sekskantet bord.
– Vi går på en liten, videregående skole, som ligger ute ved flyplassen. Der er det ikke plass til praktisk undervisning, så da kommer vi hit en dag i uken, forteller Piotr, som er godt fornøyd med undervisningen.
– Her har vi den berømte eleven vår! Slik blir Patryk Bujalski (18) presentert når vi kommer inn i rommet der det tapetseres og dekoreres. Han holder vateret stødig og tunga rett i munnen.
Unggutten har nylig blitt polsk mester i faget sitt, og jobber nå for å perfeksjonere seg videre.
– Du har ikke jobb til meg i Norge? kommer det med en humoristisk undertone.