Mener ansattes ytringsfrihet er under økende press
Det blir stadig vanskeligere for ansatte å uttale seg offentlig, konkluderte deltakerne under lanseringen av boken «Moderne munnkurv» i Oslo torsdag.
Å uttale seg offentlig kan føre til sanksjoner mot den som sier ifra. Historiene er mange, og noen av dem har blitt samlet mellom permene i boken «Moderne munnkurv».
I forbindelse med lanseringen av boken, ført i pennen av forfatterne og journalistene Maria Amelie og Dag Yngve Dahle, ble det holdt ett miniseminar i lokalene til Fritt Ord i Oslo. Forfatterne gikk kort igjennom et par av casene fra boka. Til stede var også en av dem som har fått kjenne på kroppen omkostningene ved å si ifra, Kirsten Laake.
Følte seg behandlet som en kriminell
Tidligere jobbet Laake som seniorrådgiver hos Statens strålevern. Hun varslet om faglige feil, en hendelse som til sist medførte at hun ble avskjediget. Hennes sak er en av casene i boka.
– Denne boka gir meg en oppreisning. Jeg følte at jeg ble behandlet som en kriminell, selv om det senere viste seg at det at jeg sa fra, medførte at en lov ble endret, forteller Laake.
I dag jobber Kirsten Laake som realfagslærer ved Sørumsand videregående skole, men saken berører henne fortsatt.
– Det var en stor personlig belastning. Tenk deg at du sitter på kontoret ditt, og inn kommer personer som gir deg beskjed om at du har en halv time på å pakke sammen og forlate arbeidsplassen din. Du må bare gå fra gode kollegaer som du synger i kor med, som du har hatt hjemme på middag, det var også tøft. I tillegg har du hele varslingssaken.
Også de øvrige casene i boka viser at de menneskelige omkostningene ved å si ifra eller fronte en sak offentlig, ofte er veldig stor.
– Bedre på 1980-tallet
Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, omtalte begrensninger i ansattes ytringsfrihet som en av de største demokratiske utfordringene vi står overfor. Han fortalte at han hadde merket en sterkt økende tilbakeholdenhet fra den gangen han debuterte som journalist i Egersund-avisa Dalane Tidende på 1980-tallet. Da var det slik at enten man henvendte seg til etatssjefer eller rektorer, fikk man som regel svar fra den man spurte.
– I dag er situasjonen annerledes i de fleste offentlige etater. Nå skal kommunen helst snakke med én stemme, og det fremstår som stadig viktigere at etatene får samordnet meningene før de kan ytres, sier Jensen.
Les også: KS tviler på forverring av ansattes ytringsfrihet
– Jeg følte at jeg ble behandlet som en kriminell, fortalte Kirsten Laake, en av bidragsyterne til boka "Moderne munnkurv". Foto: Kari Oliv Vedvik