Hvorfor snakker Geneo ned barnehagelærerkompetansen?

Debatt: – Bekkemellem vil at barnehageeiere skal slippe unna minstenormene.

Publisert Sist oppdatert

Karita Bekkemellem skriver i Utdanningsnytt at det er på tide å evaluere minstenormene for bemanning og barnehagelærere. Hun er administrerende direktør i Geneo NHO, og er derfor talsperson for mange private barnehageeiere. Vi er helt enige – vi må evaluere hvordan normene er tatt i bruk av barnehageeiere, og hvilke tiltak som gjennomføres for å oppfylle normene. Og ikke minst må vi finne ut hvor store deler av dagen barnehagene faktisk oppfyller normen. Alt dette vil kunne bidra til at vi kan løfte kvaliteten i barnehagen. 

Ingen ambisjoner for kvalitet 

Men Bekkemellems tekst har et helt annet budskap. Hun vil at barnehageeiere skal slippe unna minstenormene, og hun kamuflerer dette som en håndsrekning til styrerne. Hun mener at styrere har fått … hendene bundet. De må navigere i et hav av reguleringer som begrenser deres mulighet til å tilpasse bemanningen etter barnehagens faktiske behov. Vi må i stedet gi de nødvendige verktøyene for å styre bemanningen smart og effektivt. 

De to minstenormene kan umulig beskrives som «et hav av reguleringer». Normene skal sikre den kvaliteten som forskningen viser er aller viktigst for barn: Nok bemanning med riktig kompetanse. 

Bekkemellem nevner ingen nye verktøy som eiere bør gi til styrere. Det er knapt noe kreativt eller konstruktivt i dette forslaget, Geneo vil bare skrote det verktøyet som allerede finnes. Derfor melder mistanken seg: Er dette et forslag for å spare eierne for penger? 

Innlegget kan umulig forstås som håndsrekning til styrere. Jeg ser det snarere som et angrep på deres profesjonalitet. Utdanningsforbundet gjør jevnlige undersøkelser blant de 3000 styrerne som er medlemmer hos oss. Det gir oss et godt bilde av hva styrere først og fremst opplever at de trenger: Flere barnehagelærere og nok bemanning.

Tverrfaglighet 

Bekkemellem peker på at barnehagene trenger mer tverrfaglighet. Hun mener vi trenger større bredde i grunnbemanningen, og at grupper som spesialpedagoger, barnevernspedagoger, psykologer, idrettspedagoger og vernepleiere bør kunne ansettes. Jeg kan forsikre Bekkemellem om at eiere har full anledning til å ansette disse yrkesgruppene i tillegg til minstenorm for barnehagelærere – og innenfor den bemanningsnormen vi har. Ingen reguleringer står i veien for dette.

Den viktigste tverrfagligheten rundt barnehagebarn skjer i samarbeidet med andre hjelpeinstanser i kommunen. Vi har forskning som viser at private barnehager i mindre grad enn de kommunale samarbeider med kommunale instanser som barnevern, helsestasjon og pedagogisk-psykologisk tjeneste. Dette kan være kommunenes feil, fordi de ikke inkluderer de private. Jeg tror at en systematisk holdning til samarbeidet i kommunen vil være en langt mer realistisk vei til tverrfaglighet, enn å forsøke å ansette psykologer i barnehagens grunnbemanning.

Partenes ansvar for rekruttering 

Partene har forpliktet seg på en strategi for å rekruttere til lærerutdanningene, og for å beholde lærere i barnehage og skole. Samme dag som Bekkemellem skriver at det er på tide å skrote normen for barnehagelærere i barnehagen, kan vi lese om politikere på Stortinget som samler seg om et viktig budskap for skolens lærere: Jan Thore Sanner fra Høyre og Øystein Mathisen fra Arbeiderpartiet forsikrer om at de i opplæringsloven vil skjerpe kravet til lærerutdanning, for å bli ansatt i skolen.

Geneo, som tar mål av seg til å bli en viktig barnehagepolitisk aktør, mener imidlertid at det ikke er så nøye med barnehagelærer-kompetansen. Skjerp dere! 

 

 

Powered by Labrador CMS