Ap-Henriksen mener Høyre ikke forstår sitt eget inntaksforslag
– I en av regjeringens to inntaksmodeller skal elevene få tilbud om minst to like utdanningsprogrammer i hver inntaksregion. Det er helt urealistisk. Da står vi igjen med ett valg, «fritt skolevalg» i hele fylket.
Mathilde Tybring-Gjedde beskyldte torsdag Arbeiderpartiet for å ha misforstått regjeringens forslag til ny nasjonal inntaksordning. Aps Martin Henriksen mener på sin side at det er Høyre som ikke forstår sitt eget forslag.
– Hvis Høyres politikere tror at de to forslagene til ny inntaksordning enkelt lar seg gjennomføre i alle fylker, må de ta seg en tur ut av Oslo og se hvordan Norge faktisk er skrudd sammen, sier Henriksen.
Regjeringen foreslår to modeller enten fritt skolevalg i hele fylket, eller inntaksregioner.
– Troms er 100 ganger større enn Oslo, men har en tredjedel av elevene. Når Høyre vil tvinge Troms og Oslo til å innføre samme løsning og tror at det er realistisk å få til, da bør regjeringen få innvilget noen besøk til distriktsskolene på blå resept.
– Tror du det vil hjelpe?
– Jeg er usikker på om det finnes noen medisin mot Høyres ideologiske tunnelsyn.
Vil mangle penger, fagfolk og elevgrunnlag
– Hva er det Høyre ikke forstår?
– Det er avslørende når Mathilde Tybring-Gjedde sier at det ene alternativet er at elevene skal kunne velge mellom «to skoler» i hver region. Det er helt feil. Forslaget går ut på at elevene har to av samme utdanningsprogram å velge mellom i hver region, sier Henriksen og legger til:
– I fylker som i dag har inntaksregioner, for eksempel Nordland og Troms, har de jobbet hardt for at alle utdanningsprogram skal finnes i hver region. En elev som vil velge kokkelinja skal altså helst få et tilbud innenfor egen region. Det regjeringen foreslår er to kokkelinjer i hver region. Å få til det er både urealistisk og virkelighetsfjernt.
Henriksen peker på at fylkene verken har penger, fagfolk eller elevgrunnlag til å opprette en lang rekke nye utdanningstilbud.
– Da blir det eneste alternativet såkalt «fritt skolevalg» i hele fylket. Slik trues distriktsskolene som man har kjempa for å opprettholde, sier Ap-politikeren.
NHO ser at disktriktsskolene trues
– Hvis skolene i distriktene må kutte i budsjettene eller legges ned, vil elevene få et mye dårligere tilbud, og næringslivet i regionen vil lide. Det er en av grunnene til at NHO har protestert så kraftig mot Høyre-regjeringens forslag til inntaksmodell, sier Henriksen.
Han mener at når Høyre vil tvinge alle fylker inn i samme tvangstrøye, så viser det hvor lite Høyre forestår av Norge utenfor regjeringskvartalet.
– Høyre må forstå at Norge er skrudd sammen slik at samme ordning ikke alltid fungerer i alle deler av landet. Lokalt vet de best hva som tjener elevene der.
Fylker som må endre sin inntaksordning:
Disse fire fylkene må endre sine ordninger fordi de har bygd på nærskoleprinsippet: Østfold, Buskerud, Telemark og Trøndelag.
Disse fylkene har varianter av karakterbasert opptak og/eller inntaksregioner:
Oslo, Oppland, Vestfold, Aust-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Finnmark, Akershus (delt inn i 3 inntaksområder), Hedmark (delt inn i 4 inntaksområder), Vest-Agder (delt inn i 4 inntaksområder), Nordland (delt inn i 3 inntaksområder) og Troms (delt inn i 4 inntaksområder).