Kunnskapsdepartementet i Oslo.

Tror valget av ny kunnskapsminister kan overraske

– Kommer den nye kunnskapsministeren fra Arbeiderpartiet, kan det bli en utafor rikspolitikken, sier politisk kommentator Aslak Bonde.

Publisert

– Jeg tror Arbeiderpartiet kan overraske med å for eksempel å velge en ordfører fra en av de større byene til denne posten, sier han.

– Som den lærerutdanna Ingunn Trosholmen, ordfører på Lillehammer?

– Ja, akkurat, noe sånt. Jeg er åpen for at vi kan få oss en overraskelse her, sier Aslak Bonde.

Spekulasjoner i hvem som blir ny kunnskapsminister må starte med spekulasjoner om hvilket parti ministeren kommer fra. Det spås at det ikke blir fra Senterpartiet.

Les også: Støres triumf: – Vi klarte det

Tror på minister fra nord

– Jeg tror Senterpartiet vil slåss hardere for andre ministerposter enn utdanningsministeren, sier politisk redaktør Anne Ekornholmen i Nationen når Utdanningsnytt spør hva hun ser i kaffegruten.

Men hvis tegna hun ser viser seg å være upålitelige, trekker hun fram Marit Arnstad eller Marit Knutsdatter Strand som partiets kandidater.

Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i Nordlys, har troen på at Arnstad får en ministerpost, men ikke som kunnskapsminister.

– Arnstad blir finansminister, sier han skråsikkert.

Bildet av kunnskapsministeren i hans kaffekopp likner mest på SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes, med hjemmeadresse i Tromsø.

Men sjøl om heller ikke Fjellheim tror kunnskapsministeren kommer fra Senterpartiet, understreker han sterkt at utdanning er en viktig del av distriktsoppgjøret.

– Utdanning der folk bor er en viktig del av dette, sier han, og fortsetter:

– Arbeiderpartiet har et arsenal av profilerte politikere fra det sentrale Østlandet. Men de vil ikke bli godtatt som kunnskapsminister.

Utelukker ikke Lysbakken

– Hva med den profilerte finnmarkingen Kari Kaski?

– Hun står på SVs liste for Oslo, og er ikke et godt nok distriktsalibi. Kaski har dialekten i behold etter mange år sørpå, men det er ikke nok.

– Partileder Audun Lysbakken må ha en ministerpost. Og Oslos utdanningsbyråd, Inga Marte Torkildsen (SV), har erfaring som statsråd. Hvorfor ser du ingen av dem som kunnskapsminister?

Etter å ha tygd litt på det vil Fjellheim ikke utelukke Lysbakken.

– Men etter skaldalene med Utdanningsetaten i Oslo og direktørene har jeg ingen tro på Torkildsen. Så enkelt kan ikke ormen skifte bukse, avslutter Skjalg Fjellheim.

Les også: Erna Solberg (H): Vi visste vi trengte et mirakel

Ikke to fra Rogaland

Heller ikke Aslak Bonde har troen på Thorkildsen i kunnskapsministerstolen.

– Hun er tøff, men jeg tror hun drar med seg for mange problemer til å være aktuell.

– Torstein Tvedt Solberg er Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson. Er han et aktuelt navn?

– Han lever i stor fare for å bli kvotert ut, mener Bonde.

– Hadja Tajik skal inn i regjeringa. Både hun og Tvedt Solberg er fra Rogaland, og Arbeiderpartiet kan ikke ha to statsråder fra samme fylke, understreker han.

– Kan Tajik bli kunnskapsminister?

– Det kan hun. Men i så fall er vi litt nærmere svaret på et spørsmål som opptar politiske observatører: Ønsker hun å bli statsminister? Stiler hun mot det, blir hun finansminister, sier Aslak Bonde.

Firerkrav og skolemat

Uansett hvem den nye kunnskapsministeren blir, meiner Bonde at det politiske handlingsrommet ikke blir stort.

– Det er naturligvis politiske spørsmål som firerkravet i lærerutdanninga og skolemat som en kunnskapsminister må ta tak i. Men ut over det er forventningene tillitsreform og ro i skolen. Det er ikke noe springbrett for store politiske tiltak.

Bonde spår at det blir lange og vanskelige forhandlinger før vi har en regjering. Arbeiderpartiet ender på en oppslutning på litt over 26 prosent, det er langt under de 32,7 og 35,4 prosent som partiet hadde da de danna regjering i 2001 og 2005.

Det vil derfor ha en svakere posisjon i forhandlingene med samarbeidspartnerne SV og SP enn de to andre gangene partia danna regjering. SV, på sin side, skal komme seg gjennom regjeringsforhandlinger og eventuell regjering med to parti som ikke vil ha omfattende skattereformer og som vil fortsette oljeleiting. Dette gir stor risiko for å miste kommende velgere til Rødt og MDG.

– Og Senterpartiet ser mot Kristelig Folkeparti og mulighet for å reetablere sentrum i politikken, avslutter Aslak Bonde.

Powered by Labrador CMS