Bærum rådhus

Med de varslede kuttene vil ikke barna i Bærum få den hjelpen de trenger i barnehagen

Debatt: Er det virkelig de minste og mest sårbare barna og deres familier i Bærum som skal ta regninga? Vi har vanskelig for å forstå politikernes prioriteringer.

Publisert Sist oppdatert

Visste du at barn under opplæringspliktig alder har rett til spesialpedagogisk hjelp dersom de har særlige behov for det? Dette gjelder uavhengig av om de går i barnehage. 

Formålet med spesialpedagogisk hjelp er å gi barn tidlig hjelp og støtte i utvikling og læring av for eksempel språklige og sosiale ferdigheter. Dette er omtalt i §31 Barnehageloven.

Nå ligger det et budsjettforslag på bordet i Bærum kommune med kutt på 12 millioner i fagområde kompetanse og forvaltning oppvekst. 

Dette rammer direkte de sårbare barna i kommunen. 

Vi snakker om barna som for eksempel har nevroutviklingsforstyrrelser, emosjonelle vansker eller språklige forsinkelser. Barn vi har mange av i Bærum, og som trenger ekstra oppfølging.

Disse barna er ofte omfattet av loven om spesialpedagogisk hjelp, og med de varslede kuttene vil barna ikke få den hjelpen de trenger i barnehagen. Uten tidlig innsats kan barnet få store utfordringer på skolen, kan fort falle utenfor samfunnet og som igjen kan føre til ung ufør/psykiske utfordringer, komme på kant med loven etc.

Gode tjenester for barn og unge er ingen selvfølge, men et resultat av godt samarbeid og prioriteringer. Spesialpedagogisk tjeneste barnehage jobber med barn i alderen 0-6 år som har behov for særskilt tilrettelegging. Vi er en rådgivende og utøvende tjeneste som utfører spesialpedagogisk hjelp etter Barnehageloven § 31 på bakgrunn av sakkyndig vurdering fra Pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT).

Fra 2019 har barnehagene i Bærum jobbet med barnehagebasert kompetanseutvikling for alle ansatte i barnehagene i Bærum. Dette for å bidra til at flere barnehagelærere, samt dyktige assistenter og fagarbeidere velger å jobbe i bærumsbarnehagene. Vi har etablert gode systemer og rutiner i alle barnehager som bidrar til at alle ansatte ivaretar en god utvikling og læring for alle barn. 

Samarbeidet med kommunale instanser står sentralt i dette arbeidet, som blant annet Kompetanseteam, PPT og Spesialpedagogisk tjeneste. Dette arbeidet har vist gode resultater og i 2023 omorganiserte vi tjenesten og har ytterligere bidratt til å redusere ventetidene på spesialpedagogisk hjelp.

Vårt arbeid med Bærums-barna er på bakgrunn av vedtak om spesialpedagogisk hjelp og vi utfører vedtakene i samarbeid med barnehagen og PPT. Hjelpen kan gis fortrinnsvis på avdelingen slik at barnet opplever tilbudet som mest mulig inkludert i barnegruppen. Den kan også gis i små grupper, eventuelt en-til-en med en voksen tilpasset barnets behov og barnehagens arbeidsmåter. Hjelpen inkluderer rådgivning til foreldre og personalet i barnehagen. 

Hjelpen vi tilbyr skal være en del av det helhetlige og tilrettelagte tilbudet barnet får, og et godt samarbeid på tvers av tjenesten sikrer en helhetlig oppfølging av barnet. Det er derfor viktig med et nært og godt samarbeid mellom foreldrene, barnehagen, spesialpedagogen og PPT gjennom hele prosessen.

Er det de minste og mest sårbare som skal ta regninga? Å kutte 12 millioner i Kompetanse og forvaltning vil påvirke Spesialpedagogisk tjeneste for barnehage direkte og virker lite fremtidsrettet. Dette vil også medføre større kostnader på sikt, ikke minst for det enkelte barn. 

Det vil kommunen først se igjen i skolebudsjettet med økte behov der, så i sosialtjenesten, det vet vi. Så vil nok også foresatte komme i en situasjon hvor de ikke lenger klarer å stå i arbeid, samtidig som de skal følge opp sine små, og må kanskje over på sykepenger eller foreldrepenger. 

Dagens unge blir fort fremtidens uføre, som igjen koster samfunnet mye penger, og langt over de 12 millionene kommunen tenker å «spare».

Vi vet at dere folkevalgte står ovenfor harde prioriteringer, og vi håper at dere tenker på de minste og mest sårbare i det videre arbeidet og håper at vi fortsatt skal kunne si at «det er stort å være liten i Bærum».

Innlegget er skrevet av

Kirsti Lysaker og Gro Kvitne Nilsen
Tillitsvalgte og vara tillitsvalgt Utdanningsforbundet

Jeanette Syversen og Charlotte Alvilde Tjønn
Verneombud og vara verneombud

Powered by Labrador CMS