Klart for nye barnehageforhandlinger på Stortinget: – Bemanningen må opp

Tirsdag starter forhandlingene om en ny barnehagelov opp igjen på Stortinget. SV har med seg ett hovedkrav inn dørene: Flere ansatte.

Publisert

– Det viktigste for SV i disse forhandlingene blir å få flere ansatte i barnehagene våre, sier SVs utdanningspolitiske talsperson Grete Wold til NTB.

Stortinget skal i høst vedta en ny barnehagelov. Målet er å få til et nytt, bredt barnehageforlik – for første gang siden 2003.

Forhandlingene startet opp før sommeren, men da klarte ikke partiene å bli enige om alt og måtte utsette til høsten.

Tirsdag klokka 11.30 møttes de igjen.

– Må ta barn på alvor

Mens regjeringen har brukt mye penger på å kutte barnehageprisene de siste årene, mener flere partier at det nå er på tide å også øke bemanningen.

– Både foreldre og ansatte ber om flere folk på jobb. Nå håper jeg at regjeringspartiene tar ansvar, og at høyresiden ikke bare løper barnehageeiernes ærend, slik at vi får en barnehagelov som tar barn og foreldre på alvor, sier Wold.

Mandag troppet tre småbarnsmødre fra aksjonsgruppa «Foreldreopprøret 2024» opp på Stortinget. Også de krever økt bemanning.

– Realiteten er at grunnbemanningen er for lav. 18 barn skal passes på av tre voksne. Da sier det seg selv at når én går på pause, så er det bare to igjen. Hvis man så må skifte bleie på ett av barna, da er det kun én voksen til å passe 17 barn. Det høres ikke forsvarlig ut i mine ører, sa én av dem, Helene Straith, til TV 2.

Gruppa har i løpet av noen måneder fått over 20.000 tilhengere på Facebook. På nettsidene sine deler de ulike historier de har fått inn fra foreldre med barn i barnehagen.

Kunnskapsministeren: – Slike forhold skal vi ikke ha

Historiene er anonyme og ikke verifisert fra uavhengig hold, men Wold synes de gir grunn til bekymring.

– Jeg har hørt historier om barn som har fått åpne sår fra bleier som ikke har blitt skiftet, og ansatte som må ta vare på 17 barn alene, så sier det seg selv at det er for få ansatte til å ta vare på barna våre nå. Sånn kan vi faktisk ikke ha det, sier hun til NTB.

I en epost til Dagsavisen skriver kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) at hun tar rapportene fra Foreldreopprøret på alvor.

– Historiene som kommer er svært bekymringsfulle og dette er noe jeg tar på alvor. Det er veldig bra at foreldrene sier ifra, for det er helt soleklart: Slike forhold skal vi ikke ha i norske barnehager, skriver Nordtun.

Hun har selv barn i barnehage og sier at hun kjenner godt til utfordringene med rundt bemanning.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS