Harald Øksnevad grep muligheten, og er nå tilkallingsvikar i Bråde barnehage.Foto: Guro Waksvik
Da Stavanger-barnehagene trengte hjelp, satte Harald (67) pensjonisttilværelsen på vent
Etter 50 år i arbeidslivet var Harald Øksnevad, opprinnelig elektriker, innstilt på å bli pensjonist da han fylte 67 år i høst. I desember fikk han øye på en annonse i Stavanger Aftenblad.
GuroWaksvik
PublisertSist oppdatert
Annonse
– Kommunen trengte folk. Hvorfor ikke, tenkte jeg, og var åpen for skole, barnehage eller SFO. Etter en uke fikk jeg telefon fra Bråde barnehage. Jeg signerte kontrakt i romjulen og begynte i januar, forteller Harald Øksnevad.
Annonse
Bråde barnehage er en av fire i Madlabarnehagene. Øksnevad er ringevikar, og kan i prinsippet tilkalles til alle fire. Inntil videre har han bare vært på avdeling Vettene på Bråde.
– Jeg ble tatt imot med åpne armer av både voksne og barn. Det gir meg mye å jobbe tett på den oppvoksende generasjonen, sier Øksnevad.
Og det strømmet det på med henvendelser. Innen søknadsfristen gikk ut 16. januar, hadde kommunen mottatt totalt 567 søknader.
– Hittil har i underkant av 30 søkere signert kontrakt. Vi vet ikke hvor mange vi ender opp med når prosessen med intervjuer og referansesjekker er fullført, forteller Kari Winther Malde, rådgiver, organisasjon og forhandling i Stavanger kommune.
Flere tok kontakt allerede det første døgnet. Deretter startet arbeidet med å fordele henvendelsene ut til virksomhetene. Kommunen mottok søknadene, og sendte aktuelle kandidater videre til vurdering, intervjuer og referansesjekk i barnehager og skoler.
– Vi har fordelt etter behov, sett opp mot tilgjengelighet og kompetanse hos søkerne. Noen har fått avslag. 567 er betydelig flere enn vi har behov for, sier Winther Malde.
En av dem som så annonsen i Stavanger Aftenblad i desember var Kristin Skjæveland. Mastergradsstudenten ved lærerutdanningen i Stavanger er ferdig utdannet i løpet av våren.
– Jeg var moden for å prøve meg som lærer, og la inn et ønske om Hafrsfjord eller Madlavoll skoler for å ha kort vei til jobb. Jeg var heldig, og ble kalt inn til intervju på Hafrsfjord skole, forteller hun.
Skjæveland begynte i en 43 prosent stilling i midten av januar. Hun underviser 2. trinn i samfunn og natur to dager i uken.
– Alt i alt er jeg veldig fornøyd. Kollegene har tatt godt imot meg, det betyr mye. Jeg har selv vært elev på Hafrsfjord skole, og jobber sammen med noen av lærerne jeg hadde. Det er litt rart. De synes bare det er gøy, sier hun.
Vikariatet varer ut skoleåret. Elevene er yngre enn hun er vant til, og det tar tid å bli kjent med dem.
– Det krever mer enn jeg hadde forestilt meg. Jeg er tung i hodet når jeg kommer hjem, og har jobbet mindre med masteroppgaven min enn jeg hadde håpet. Men jeg trives godt, sier hun.
Skjæveland skriver masteroppgave om spesialpedagogikk og psykisk helse. På sikt ser hun for seg å jobbe med elever fra 5. trinn og oppover, og vil helst ha en klasse i tillegg til oppgaver knyttet til spesialpedagogikk.
– Kampanjen har gått over all forventning. Styrere og rektorer har gitt gode tilbakemeldinger. De har satt pris på at hver enkelt skole slipper å gjøre hele prosessen selv, sier rådgiver i kommunen, Kari Winther Malde.
Hun forteller at det har vært et bredt spekter av søkere, i tråd med intensjonen. Blant søkerne var det både studenter og pensjonister.
– Vi gikk bredere ut enn vi vanligvis gjør når vi ansetter i skoler og barnehager. Hensikten var å oppbemanne for å stå rustet til det høye sykefraværet. Vi trenger voksne som kan trå til. De skal være et supplement, og ikke en erstatning for lærere med undervisningskompetanse. De stillingene kommer i vår vanlige hovedutlysning, sier hun.
Rektor Sigfrid Underbakke ved Hafrsfjord skole synes kommunens kampanje var et godt initiativ. Pandemien har vært utfordrende, og er det fremdeles, med hyppige sykemeldinger.
– Vi sliter fremdeles med det, og trenger flere kvalifiserte lærervikarer. Kampanjen førte til at vi fikk en masterstudent i en deltidsstilling. Det var luksus for oss, hun gikk rett inn i et vikariat. Vi fikk også en assistent som vikarierer på 3. trinn, forteller hun.
Underbakke skulle gjerne hatt tilgang til enda flere vikarer, først og fremst kvalifiserte lærere.
– Slik jeg forstår det fikk kommunen mange søkere, men relativt få med lærerutdanning, sier Underbakke.
Annonse
Jobber gjerne mer
Selv om Harald Øksnevad ikke er en av dem, stortrives han med sin nye hverdag. Nå har han har tre faste dager i uken, men ofte blir det både fire og fem. At han skulle tilbringe pensjonisttilværelsen i en barnehage, hadde han aldri sett for seg.
– Jeg trives godt, og det er slett ikke umulig at jeg fortsetter både ut dette året og neste. Men jeg har ikke store forhåpninger. Det er vel i første omgang snakk om nødhjelp i forbindelse med pandemien, sier han.