Geir Røsvoll, leder i Utdanningsforbundet.

Geir Røsvoll: – Vi har en alvorlig lærerkrise, både i barnehage og skole

Stadig færre får tilbud om studieplasser. – Svært alvorlig utvikling, mener UDF.

Publisert

Antall søkere som får tilbud om studieplass på lærerutdanningene, fortsetter å gå ned. Til tross for at enkelte av lærerutdanningene dispensasjon fra enkelte av opptakskravene, faller fortsatt antall søkere som får innvilget studieplass ved lærerutdanningene. 6,8 prosent færre har fått tilbud i år enn i 2023.

I tillegg er det i år første gang antallet søkere med tilbud er lavere enn antall studieplasser, med totalt 7458 søker som har fått tilbud på 7583 planlagte studieplasser.

– Svært alvorlig

Utdanningsforbundet ser mørkt på utviklingen.

– Vi har en alvorlig lærerkrise, både i barnehage og skole. Om opptakstallene fortsetter å synke, er det svært alvorlig for hele utdanningssystemet, sier leder Geir Røsvoll i Utdanningsforbundet til NTB.

Han frykter at regjeringens grep med å senke lærerkravene på sikt øker frafallet og ikke gir flere lærere.

– Jeg skjønner at regjeringen leter etter grep for å snu utviklingen. Samtidig er jeg bekymret fordi læreryrket er krevende og komplekst. Vi jobber med det viktigste vi har her i landet – barn og unge, sier Røsvoll.

Lærerstudentene er selv kritiske til regjeringens grep og påpeker at det viktigste for å snu trenden er å skape gode utdanninger og bedre arbeidshverdager for lærerne.

– Vi er bekymret for at regjeringen forsøker å løse problemet med et plaster når vi trenger sterkere medisiner. Tiltakene svekker utdanningene på sikt for å få litt flere søkere i år, sier leder Kaspara Halkjelsvik i Lærerstudentene i Utdanningsforbundet.

Kraftig fall for grunnskolelærerutdanningene

Nedgangen er særlig stor i grunnskoleutdanningene, der det foreløpig er mange ledige plasser, opplyser Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

Ved grunnskolelærerutdanningene for 1. til 7. trinn var det 1555 planlagte studieplasser, men kun 1334 søkere som har fått tilbud. Dette tilsvarer et fall på 14,3 prosent fra i fjor.

For 5. til 10. trinn faller antallet søkere som har fått tilbud med hele 20,5 prosent fra i fjor, med 1018 søkere som har fått tilbud. Her var det planlagt 1480 studieplasser.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS