Foto: Stian Lysberg Solum
Anbefaler fortsatt jevnlig testing av skoleelever i områder med økende smitte
I områder der smitten øker er anbefalingen at skoleungdom fortsatt skal testes jevnlig. Samtidig frykter Utdanningsforbundet korona-slitasjen blant ansatte i skoler og barnehager.
Tirsdag orienterte statsminister Jonas Gahr Støre stortinget om de nye nasjonale korona-anbefalingene.
Regjeringen ber nå folk om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesenter der det ikke er mulig å holde avstand. I områder med økende smitte ber de også om man skoleungdom testes jevnlig, samt at kommunene vurderer økt brukt av hjemmekontor.
Nok en gang oppfordret også Støre de over 65 år til å takke ja til oppfriskningsdosen. Alle over 18 år skal få tilbud om en tredje dose innen påske, i midten av april.
Målet er å hindre overbelastning på sykehusene.
Les også: Ber foreldre holde barna hjemme på grunn av vikarmangel i barnehager
Spør om vaksinering av barn
Tidligere statsminister Erna Solberg (H) takket tirsdag for orienteringen, men etterlyste et økt tempo i vaksineringen, samt en avklaring om vaksinering av barn.
Da Utdanningsnytt snakket med overlege hos Folkehelseinstituttet, Margrethe Greve-Isdahl, i midten av november, uttalte hun at det ikke er aktuelt å tilby eller anbefale vaksine til barn før godkjenning foreligger.
– FHI har startet vurderingen. Disse vurderingene vedrørende vaksinasjon av barn blir vanskeligere og vanskeligere jo lengre ned vi kommer i aldersgrupper – deres egen risiko for alvorlig sykdom avtar kraftig, og de legges svært sjelden inn på sykehus, uttalte Greve-Isdahl den gangen.
Økt smitte og fravær
Samtidig opplever mange skoler og barnehager nå å være i en presset situasjon på grunn av høyt sykefravær.
Vikarmangel gjør at flere barnehager i kommuner i Norge må redusere åpningstidene for å klare å drifte barnehagene. I Bergen oppfordrer noen barnehager foreldrene til å holde barna hjemme om de kan.
Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet, sier at han nå frykter at presset på lærere, ledere og andre ansatte blir for stort mange steder.
− Våre medlemmer har stått i dette i lang tid, og jeg frykter koronaslitasjen. Det vil være krise hvis ansatte og ledere nå slutter i jobben sin på grunn av uholdbart press. Det kan vi ikke ha noe av, sier Handal til Utdanningsforbundets nettsider.
Utdanningsforbundet advarte mot at denne høsten ville bli prekær og har vært tydelig på at skole- og barnehageeiere måtte få nok midler til å møte denne situasjonen.
− Dette har ikke blitt fulgt godt nok opp. Det har noen steder ført til uakseptable tilstander i skoler og barnehager der tilbudet til barn og elever har mer preg av tilsyn enn av opplæring. Det er ansvarlige myndigheter som må ta ansvaret, sier Handal.