Lønnsveksten i offentlig forvaltning er beregnet å ha vært 2,7 prosent, mens andre yrkesgrupper har hatt en vekst på 3,9 prosent.
«De nye tallene fra SSB viser at offentlige arbeidsgivere påtvang offentlig ansatte en ramme som var langt under det man tok ut i privat sektor», skriver Unio på sine nettsider.
– Tallene viser hvorfor det nå trengs en høyere ramme og et lønnsløft i offentlig sektor i år. Det må til for at etterslepet i offentlig sektor skal tas igjen, sier Unio-leder Ragnhild Lied i en pressemelding.
Den gjennomsnittlige årslønnen for alle yrkesgrupper økte med 3,5 prosent i 2021, men det er stor variasjon mellom grupper av arbeidstakere. På toppen av lista finner vi ansatte innenfor faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting med en vekst på 5,5 prosent.
På bunnen finner vi undervisningssektoren, blant dem lærere, som måtte ta til takke med 2,2 prosent.
SSB viser til omveltninger i arbeidsmarkedet i pandemien, høy etterspørsel etter arbeidskraft og økte utbetalinger av bonuser som en årsak til høy lønnsvekst i mange næringer.
Annonse
Ber om ekstraordinært lønnsløft
I en kronikk i Dagbladet krever lederne i Unio, Utdanningsforbundet, Norsk sykepleierforbund og Forskerforbundet et ekstraordinært lønnsløft for offentlig sektor i årets oppgjør:
«I pandemiårene er det oppstått et stort etterslep i lønna til ansatte i hele offentlig sektor. Lønnsstatistikken viser at ansatte i offentlig sektor har fått lavere lønnstillegg enn i privat sektor, gjennom de to siste oppgjørene. Sykepleiere, lærere og andre offentlig ansatte har ifølge Dagbladet tapt opp mot fire milliarder kroner i lønnsvekst under pandemien,» skriver fagforeningslederne.
Fredag denne uken kommer Teknisk beregningsutvalg med sin rapport før lønnsoppgjøret, noe som vil bli fulgt med spenning fra både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden ettersom denne legger grunnlaget for årets oppgjør.