Mette Walker, leder i Skolenes landsforbund, gir sin støtte til Fellesforbundet i debatten om prioriteringer i lønnsoppgjøret.
Foto: Skolenes landsforbund
Skolenes landsforbund støtter Fellesforbundet: – Vil ha faktatall på bordet før det stille krav
Da Unio ba om at årets tariffoppgjør blir brukt for å gi et ekstra lønnsløft for offentlig sektor, satte Fellesforbundet foten ned. – Jeg forstår Fellesforbundet godt, sier leder i Skolenes landsforbund, Mette Walker.
Dermed får ikke Utdanningsforbundets leder og forhandlingsleder i Unio, Steffen Handal, drahjelp av lærernes fagforbund i LO, Skolenes landsforbund (SL).
Allerede før årets lønnsforhandlinger har startet er striden i gang. Men denne gangen internt i fagbevegelsen.
Les også: Unio kan droppe alliansen med LO og YS i lønnsoppgjøret
Nei fra Fellesforbundet
La oss forklare.
De siste ukene har Steffen Handal, forhandlingsleder i Unio, debattert med leder i Fagbundet, Mette Nord, primært i Klassekampen.
Unio har sagt at de ønsker å prioritere de høyt utdannede gruppene i offentlig sektor, som lærere og sykepleiere, i årets lønnsoppgjør - altså gi disse gruppene et ekstra lønnsløft.
– Vi mener ikke at de med høyere utdanning skal stjele fra dem med lavere utdanning. Vi vil ha en høyere ramme totalt, sånn at alle grupper får den veksten de fortjener, presiserte han overfor Fagbladet.
Men i Fagforbundet har de vært negative til forslaget. Og før helgen avviste leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, Unios ønske kontant.
Les også: Hvorfor krangle om smuler, når vi kan kreve en større kake?
Får støtte av SL
Fellesforbundet er et LOf-orbund og det største fagforbundet innen privat sektor. De representerer frontfaget og er først ut i lønnsoppgjøret. Det man kommer fram til i de forhandlingene, som skjer mellom LO (Fellesforbundet) og NHO (Norsk industri), utgjør deretter en ramme som legger føringene for resten av lønnsoppgjørene.
Fellesforbundets leder mener sykepleiere og lærere bare kan glemme å få mer enn lønnsrammen.
– Unio får stille seg i kø, og når de forhandler får de gjøre sin prioritering innenfor rammen. For det gjør vi i frontfaget, sa Eggum til TV2.
Og nå får han altså støtte av Skolenes landsforbund (SL), lærernes fagforening i LO.
– Jeg forstår Fellesforbundet godt. De forhandler for privat sektor og har mange nok utfordringer selv, sier SL-leder Mette Walker.
– Så ingen støtte til Unios ønske om å prioritere offentlig ansatte fra dere?
– Privat sektor forhandler først. Så skal vi stille krav når våre forhandlinger står for tur.
Les også: Frontfagsmodellen truer velferdsstaten
– Veldig uheldig
– Steffen Handal peker på at frontfagsmodellen åpner for at grupper som sakker akterut, eller opplever rekrutteringsproblemer, kan få særskilte tiltak. Er ikke akkurat disse utfordringene man sliter med i utdanningsgruppene i offentlig sektor nå?
– Det stemmer at frontfagsmodellen åpner for at man kan løfte noen grupper. Men spillereglene sier også at vi skal vente på tallene fra teknisk beregningsutvalg. Vi må se dem først, sier Mette Walker og legger til:
– Så kan jeg si at vi helt sikkert kommer til å kreve økt kjøpekraft for våre medlemmer.
SL-lederen mener det er uheldig at Unio kommer med de utspillene de har gjort nå.
– Timingen er dårlig. At dette kommer før vi kjenner tallene for årets oppgjør mener jeg er veldig uheldig, sier hun.