Advarer mot å tro på lønnsfest
Både NHO og finansministeren forsøker å dempe forventningene til årets lønnsoppgjør.
– Vi må ikke få en lønnsspiral nå, sa NHO-sjef Ole Erik Almlid til NRK etter et møte på statsministeren mandag.
Også finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er bekymret for en situasjon der kostnadsøkningen kommer ut av kontroll.
– Det er viktig for oss å ikke komme med grep som forsterker presset på renta. VI må prøve å holde litt igjen. Det er mange faktorer som styrer det, lønnsoppgjøret er en av dem, sier Vedum til NRK.
Han understreker samtidig at regjeringen ikke kommer til å blande seg i lønnsforhandlingene mellom arbeidslivsorganisasjonene.
Krever ekstra løft i offentlig sektor
Økte kostnader har gjort at arbeidstakerorganisasjonene har varsla tøffe krav i år.
Lederne i Unio, Utdanningsforbundet, Norsk sykepleierforbund og Forskerforbundet har i tillegg gått ut med et ønske om et ekstraordinært lønnsløft for offentlig sektor i årets oppgjør. Deres argument er at det i pandemiårene har oppstått et etterslep på lønn til ansatte i offentlig sektor.
«Lønnsstatistikken viser at ansatte i offentlig sektor har fått lavere lønnstillegg enn i privat sektor, gjennom de to siste oppgjørene», skrev fagforeningslederne i en kronikk i Dagbladet.
Lærerne på bunn
Allerede i fjorårets lønnsoppgjør var det skarpe fronter fordi tallene viste at ansatte i offentlig sektor hadde hatt langt dårligere lønnsvekst enn ansatte i det private næringslivet i 2020, året da pandemien startet.
Tallene viser nettopp det. I 2020, året da pandemien startet, viste at at ansatte i offentlig sektor hadde hatt langt dårligere lønnsvekst enn ansatte i det private næringslivet i 2020, året da pandemien startet.
Nå viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at historien gjentar seg for 2021.
Lønnsveksten i offentlig forvaltning er beregnet å ha vært 2,7 prosent, mens andre yrkesgrupper har hatt en vekst på 3,9 prosent.
Den gjennomsnittlige årslønnen for alle yrkesgrupper økte med 3,5 prosent i 2021, men det er stor variasjon mellom grupper av arbeidstakere. På toppen av lista finner vi ansatte innenfor faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting med en vekst på 5,5 prosent.
På bunnen finner vi undervisningssektoren, blant dem lærere, som måtte ta til takke med 2,2 prosent.
LO har imidlertid stilt seg avvisende til kravet fra Unio-organisasjonene.
– Da blir det bare smuler igjen til oss andre. Det er helt uaktuelt, uttalte leder i Fagforbundet i LO, Mette Nord til Dagbladet.
Les også: Lønn må kunne brukes som lokkemiddel i ansettelser, krever Akademikerne.
Fredag denne uken kommer Teknisk beregningsutvalg med sin rapport før lønnsoppgjøret, noe som vil bli fulgt med spenning fra både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden ettersom denne legger grunnlaget for årets oppgjør.