Hvem skal lage måltidene i barnehagen?
Debatt: Det står ikke på viljen til de barnehageansatte, det er et spørsmål om tid og ressurser.
En stor del av organiseringa i barnehagen dreier seg om måltidene. La oss ta et eksempel: På en småbarnsavdeling (ett- til treåringer) med tolv barn og fire voksne må én av de voksne lage dagens hovedmåltid, ofte et varmt måltid det tar en stund å lage.
Ok, tolv barn og tre voksne igjen: Nå går turen ut, og tolv barn skal hjelpes med påkledning, noen mer enn andre, eller vi kan si ti barn, siden den ansatte på kjøkkenet har tatt med seg to barn. Ja, det er forskjell på å ha med seg toåringer og femåringer i matlaging.
Les også: – Arbeid med mat i barnehagene er brudd på bemannings- og pedagognormen
Men vent litt: Det ble visst bare to voksne igjen, siden én av personalet ringte for å si at han/hun ikke kunne komme på jobb på grunn av sykdom. Da er det ti ett-treåringer ute sammen med to voksne, noe som vel ikke er helt forsvarlig. Tid for å gå inn, avkledning, vaske hender, skifte noen bleier, sette seg ved bordet for å spise et deilig varmt og sunt måltid, endelig tre voksne … og 12 små barn.
Vi er ikke ferdige enda, noen må jo ut på kjøkkenet igjen for å rydde og vaske etter måltidet. Fruktmåltidet skal lages, og det skal bakes brød, ryddes og vaskes igjen. Dette er en måltidshverdag i barnehagen jeg tror mange kan kjenne seg igjen i (jeg har ikke tatt med alt det andre som også tas med i betraktning, som møter, planleggingstid med mer). Jeg tror jeg kan si med ganske stor grad av sikkerhet at noen nå tenker «det handler jo bare om organisering og vilje til å finne gode løsninger».
Er det noe barnehageansatte er gode til, er det å være løsningsorienterte, organisere og omorganisere. Det handler ikke om barnehagens vilje eller ønske om å tilby sunne og næringsrike måltider, men snarere om hvem som skal lage disse måltidene: minimumsbemanninga eller noen utenfra?