Polarflokken barnehage er kjempestolt av sitt nye ute-inne område, der de kan søke tilflukt når vinterstormene herjer som verst på Svalbard. Her er de ute – men inne likevel. Foto: Ingun A. Mæhlum

I denne barnehagen er de inne og ute samtidig

I Polarflokken barnehage i Longyearbyen kan barna være både ute og inne – samtidig. Å drive barnehage i arktiske strøk byr på noen ekstra utfordringer.

– Alle liker å være her, forklarer Maja på seks mens hun viser oss rundt nede i kjelleren.

Skjønt kjeller - egentlig er det et tomrom under barnehagen som er bygd om til et ute-inne område med tak og vegger, men som likevel er ute. Dette er mulig fordi barnehagen, som de aller fleste hus på Svalbard, er bygd på påler på grunn av permafrosten. Her er ingen isolasjon, og veggene er ikke tette, men slipper inn luft samtidig som de tar av for de verste vinterstormene.

– Det er alltid åpent her, men hvis det er fint vær vil de fleste være ute, forteller pedagogisk leder Hege Leithe.

Ute-inne-avdelingen ble høytidelig åpnet med snorklipping, kanapeer og fruktchampagne. Det var barnehage-styreren som fikk ideen om å utnytte tomrommet mellom pålene til en lekeplass. I dag er det både sandkasse, lekekjøkken, og sittegruppe ute-inne – og masse fotballer.

 

Arktisk friluftsliv

Hege Leithe har vært på Svalbard helt siden Polarflokken barnehagen åpnet i 2007. Som mange andre på Svalbard hadde hun tenkt å bli ett år, kanskje to. Nå har hun egne barn i barnehagen. De fleste barna blir i barnehagen mellom to og fem år – noen bare ett.

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle bli her så lenge – men jeg blir nok her enda lenger. Dette er et fantastisk sted å være, forteller hun.

Det var friluftsinteressen som brakte henne til Svalbard, og med utdanning i både friluftsliv fra Idrettshøyskolen og utefag fra barnehagelærerutdanninga var Longyearbyen et naturlig valg.

– Det var derfor jeg flyttet hit, for å kunne jobbe med barn i arktiske strøk, forteller hun.

De fleste ungene er ute-ute når vi kommer på besøk. Vinterdagen viser seg fra sin beste side, og gradestokken viser bare fem-seks kuldegrader. Det kan bli mye kaldere. Og det barske klimaet på Svalbard gjør det ekstra utfordrende å drive barnehage.

– Det kaldeste jeg har opplevd er mellom 30 og 40 minus. Men det har nok vært langt flere effektive kuldegrader når vinden er på det verste. Vi prøver å være ute hver eneste dag, og alle er glade i å være ute. Det var jeg litt spent på da jeg kom hit, men alle som bor her er vant til å være ute. Hvis det blir for kaldt, eller for mye vind, så er vi gjerne i ute-inne området. Der er vi ute samtidig som vi er skjermet for været, sier Leithe.

 

I mørketida går vi rundt med lommelykt og sjekker barna.
Hege Leithe; pedagogisk leder.

 

Sjekker frostskader

Barnehagen har et annet ute-inne område oppe ved inngangen, og her ligger de minste barna når det er sovetid. Klær blir ekstra viktig når man er barn i Polarflokken.

– Ungene bruker tynn ull innerst – det er kjempeviktig. Så er det gjerne et lag med tykk ull hvis det er kaldt, tykke ullsokker, gode sko og en skikkelig utedress. I tillegg bruker de hals eller ullbuff, og veldig mange bruker skinnlue. Når det er veldig kaldt dekker de til ansiktet og bruker scooterbriller. Det er vinden som er det farligste, derfor er det veldig viktig med ullbuff. Om vinteren går vi rundt og sjekker barna for frostskader, forklarer Leithe.

Det har hendt at barn har fått begynnende frostskader i barnehagen, men det skjer heldigvis veldig sjelden.

– I mørketida går vi rundt med lommelykt og sjekker barna.

 

Aldri gått med shorts

På Svalbard er det nemlig mørkt, helt mørkt, når det er mørketid. Den varer i neste fire måneder. Det samme gjør midnattssola. Men det blir sjelden mer enn ti varmegrader om sommeren.

– Jeg har aldri gått med shorts og T-skjorte i barnehagen. Men når jeg skal til Afrika, da kan jeg gå i shorts – uten lue, sier en av guttene i barnehagen.

– Det er bare et par dager i året man kan gå uten lue her, sier pedagogen, og ler.

I dag holder det med vanlig vintertøy, og ungene er høyt og lavt på den store uteplassen. Her har de klatrestativ, to huskestativer, sklier og en egen grillhytte. En av fedrene pleier å kjøre opp egne skiløyper til barnehagen – en lang og en kort. De fleste ungene har ski i barnehagen.

– Grillhytta er kjempepopulær, og der er vi ofte og spiser lunsj. Grillet ostesmørbrød er populært – eller grillet brunostskive, det var nytt for meg, sier Leithe.

 

I begynnelsen var det veldig rart å planlegge tur med våpen
Hege Leithe, pedagogisk leder

 

 

Øver på isbjørnsikkerhet

Det er ikke bare klimaet som gjør det spesielt å drive barnehage på Svalbard. Barnehagen har egne våpen som de tar med når de skal ut på tur utenfor sentrumsområdet. Skal de gå på lengre turer, har de med egne isbjørnvakter. Ofte er det foreldre som stiller med våpen.

Isbjørnfaren gjør at personalet må ha våpen i barnehagen til enhver tid, og skal de på skitur – eller tur – utenfor barnehagen, så må de ha med isbjørnvakt.

– I begynnelsen var det veldig rart å planlegge tur med våpen, sier Hege Leithe.

Hun har sett isbjørn selv, men aldri med barnehagen. Men ungene kjenner til faren, og de har jevnlige øvelser på isbjørnsikkerhet. Da har barnehagen egne prosedyrer. Det er like viktig å ha isbjørnøvelser som brannøvelser.

 

 

Går på reinsdyrjakt

Å lære om naturen er en viktig del av det pedagogiske innholdet i barnehagen. Hvert år har de et tema de jobber med på flere felt. I år er det midnattssol, i fjor var det tundra. Og hver høst går de eldste barna på reinsdyrjakt.

– Det er et av de store høydepunktene her. Da gjør vi masse forberedelser først, og snakker om hva som skal skje. Det er foreldre som er jegere og som skyter. Etterpå deler vi opp dyret, og har tradisjon med stor familiemiddag i barnehagen der vi lager bidos (samisk reinsdyrgryte), forklarer Hege Leithe.

Polarflokken har også vært på søppeltokt med foreldre, barn og ansatte i flere år med penger fra Svalbard Miljøvernfond. Barnehagen har ryddet flere strender for søppel, til sammen to tonn søppel.

Å ta vare på naturen er like viktig som å bruke den, når man bor så langt nord i Norge som man kommer.

 

 

Powered by Labrador CMS