Barna fra Lakkegården barnehage i Oslo, avdeling Full rulle, har egen buss som kjører dem ut på tur i Oslo-marka fire dager i uka. Abdullah (6) (f.v.), Youssef (5) og Salaahudiin (5) er klare for en dag i skogen. Foto: Tore Fjeld

I denne barnehagen har de én innedag i uka

Mens andre barnehager gjerne har én turdag i uka, har bybarna i Lakkegården barnehage i Oslo én innedag.

Fire dager i uka setter bybarna fra Grønland i Oslo seg på bussen og drar til skogs. Ved å bytte ut asfalt med skogbunn, blir både motorikken og den fysiske helsa bedre.

Denne artikkelen er også publisert i Første steg nr.4/2016

Første steg møter 16 glade barn og 4 ansatte i det de vinker farvel til bussjåføren på den store parkeringsplassen på Skullerud, ved inngangen til Østmarka i Oslo. Sola skinner og det er en flott høstdag.

– Nå skal vi på tur! Jubler barna, mens de ansatte geleider dem inn på to rekker ved siden av bussen.

 

Trenger ikke gå langt

Dagens tur går opp en liten gressbakke på noen hundre meter.

– Jeg er sliiiten! Sier en liten tass etter 50 meter, før han kommer på at det er morsommere å løpe enn å gå opp bakken.

På toppen av kneika har barnehagen ett av sine faste steder der de har samlingsstund og spiser mat. De synger flere sanger som handler om hva som skjer i skogen, med stor innlevelse. Hvis det fortsatt bor ulver i Østmarka, holder de seg nok unna nå.

Etter mat er det tid for aktiviteter. Dagens prosjekt er å gå en orienteringsløype der de skal svare på ulike spørsmål, som hvorfor det er hjul på et fly.

– Fordi flyet både skal kjøre og fly. Og så trenger flyet hjul når det skal lande, sier Salaahudiin.

– Det er veldig fint for barna å få være så fri som de kan være når de er ute. Er de inne må vi minne dem på «innestemme», her ute gjør det ikke noe om lydnivået er høyt, sier Tina Olsen Snartum, som er barne- og ungdomsarbeider.

 

Egen friluftsavdeling

Østkantbydelen Grønland ligger omtrent så langt vekk fra skogen som du kan komme. Her er barna vant til biler, høyhus og et multikulturelt miljø, og mange er lite vant med å dra på tur i skogen. Derfor er tilbudet om bussbasert friluftsavdeling meget kjærkomment i den kommunale barnehagen. I andre storbyer, for eksempel København, har bussbarnehager vært vanlig i flere år. I Bydel Gamle Oslo er det seks barnehager som har bussbasert friluftsavdeling.

– De barna som går i barnehagen fra før, får tilbud om å begynne i friluftsavdelingen når de blir 4 år. De fleste takker ja, forteller Lisbeth Aarseth, som er barnehagelærer og pedagogisk leder. Under utdanningen tok hun fordypning i utefag, så det å jobbe i friluftsbarnehage synes hun er midt i blinken.

De andre ansatte på avdelingen har ingen spesiell faglig bakgrunn innen friluftsliv, men de har til felles at de er fysisk aktive og liker godt utendørs- og friluftsaktiviteter.

 

Bare én innedag i uka

Mens andre barnehager gjerne har én turdag i uka, har Full rulle én innedag.

– Uteområdet i barnehagen er for lite, flatt og lite utfordrende for de største barna, sier Lisbeth.

Fordelen med bussen er at de bruker kortere tid på transport.

– Det er bare et lite stykke å gå til stedet der bussen plukker oss opp, og så er vi ute i løpet av noen minutter, sier Lisbeth.

Av praktiske årsaker må turene gå til steder med god fremkommelighet for bussen. Rustadsaga, Østmarksetra og Skullerud er de faste turmålene til Full rulle-gjengen. De kan også avtale med bussjåføren om å reise til andre steder i Oslo, som bondegårder eller museum.

 

Hva er å gå på tur?

For dem som er født og oppvokst i Norge er det å gå på tur en del av folkesjela. Men det er ikke like opplagt for alle hva det å gå på tur faktisk innebærer. Barna i Lakkegata har foreldre med mange ulike nasjonaliteter.

– Vi inviterer ofte foreldrene med på tur, særlig i starten av barnehageåret, slik at de kan få et inntrykk av barnehagehverdagen ute i skogen, sier Tina.

– Det er noen foreldre som ikke helt vet hva det å gå på tur innebærer. Vi tar derfor bilder og lager presentasjoner til foreldremøter, sier Lisbeth.

Barnehagen drar på tur uansett vær. Om vinteren aker de i akebakken og går på ski. De låner skiutstyr til barna fra Frigo (Friluftssenteret i Gamle Oslo).

– Hvis det regner, må vi ha på regntøy, sier Adam (6).

 

Lavt sykefravær

I starten er noen av foreldrene bekymret for at barna skal fryse eller slå seg, men etter en stund ser de at barna stortrives med å være så mye ute.

– Sykefraværet er lavt i denne avdelingen. Vi ser også at barna blir fysisk tøffere etter å ha gått her en stund. Grovmotorikken blir bedre, og de blir rett og slett i bedre fysisk form, sier Lisbeth.

Det pedagogiske opplegget er en naturlig del av utetiden, og de bruker ting de finner i skogen til å utvikle både fin- og grovmotorikk. To av jentene har samlet noen fine kongler; de kan kanskje bli til sauer og kuer?

– Vi jobber tverrfaglig ute i skogen uavhengig av årstid. Vi tar med male- og tegnesaker, bøker, holder eventyrsamlinger og spiller teater med barna, eller for barna. Dette er en del av vår jobb med språkarbeid, forteller Lisbeth. Barna lærer også å ferdes ute i friluft på en trygg måte og styrker motoriske ferdigheter gjennom utprøving og mestring på ulike plasser.

– Det er viktig at barna får opplevelser som de kan dele med hverandre eller ta med seg videre i livet, sier Lisbeth.

Avdelingsnavnet Full rulle stemmer i hvert fall på mer enn én måte for denne glade gjengen: Her er det full fart hele dagen –  helt til bussen kommer og henter dem igjen.

 

 

Powered by Labrador CMS