Elever på 6. trinn på Storevarden skole har forsket på hvorfor vi snakker med lys stemme til små barn og søte dyr. Her er elevene i aksjon på Peders gård i Tananger. Reagerer høna annerledes på lyse enn mørke stemmer? (f.v.) Lene, Peder, Hedda og Jens. Foto: Åshild Skadberg, NTB
23 skoler klare for forskningsfinale
De har forsket på lyse stemmer, plast i klær og metoder for å lære gangetabellen. Nå konkurrerer 23 skoler om å bli Årets Nysgjerrigper.
«Det hele begynte med at noen i klassen lurte på hvorfor voksne snakker til barn med lys stemme. Alle husker at det var helt greit når vi var små, men nå synes vi at det kan være litt kjedelig og flaut noen ganger. Hvorfor gjør mange voksne dette?»
Slik innleder 6. trinn Vest ved Storevarden skole på Sola i Rogaland sin rapport til årets Nysgjerrigper-konkurranse. Nå er de klare for finalen, hvor de møter 22 andre barneskoler. I fjor vant også Storevarden skole konkurransen for å ha forsket på hvorfor det lukter annerledes hos eldre.
Siden 1990
Nysgjerrigper er Forskningsrådets tilbud til barneskolen. I konkurransen, som har gått av stabelen hvert år siden 1990, forsker elevene på noe de lurer på og sender inn rapport til Forskningsrådet. Der må de blant annet vise til hvilken metode de har brukt. Målet er at barn skal lære hvordan de skal kunne finne svar på egne spørsmål.
– Dette er selvfølgelig spennende for elevene, samtidig som det er nyttig for samfunnet at elevene blir introdusert for forskningsmetode tidlig i skoleløpet, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen i en pressemelding.
Blant årets finalister har noen forsket på hvilken metode som er best for å lære gangetabellen, andre har sett på hvorfor vi liker forskjellige middager. Blant forskningsprosjektene er også: Hvordan unngå badehud, hvordan katter finner veien hjem, hvorfor er det så mange ting i glemmekassen, og altså Storevarden skoles prosjekt, "Hvorfor voksne snakker med lys stemme til barn og dyr?"
De har hentet inn opplysninger i barnehager, på gårdstun, hos folk på tur med hunden og hos veterinærer. Og konklusjonen er at «den lyse stemmen gir kontakt og respons, og at dette er noe vi har lært og erfart gjennom å lytte til andre».
Vinneren kåres i uke 19
En nasjonal jury ledet av klimaforsker Bjørn Samset skal nå gå gjennom alle rapportene og i uke 19 kåres vinneren. Elevene som står bak vinnerprosjektet får 30.000 kroner og kan titulere seg som Årets Nysgjerrigper 2019.