– Skolen må jobbe mer med disiplin og respekt for lærerne
Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) er bekymret for voldshendelser i skolen.
– Skolen er en viktig arena for å forebygge vold og kriminalitet. Derfor har jeg et tett samarbeid med kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner om tiltak. Lærere og andre fagpersoner som elevene møter i skolehverdagen har stor betydning for å klare å få til et harmonisk skolemiljø og et harmonisk samfunn, sier justisminister Jøran Kallmyr (Frp).
Onsdag var han en av tre statsråder som fulgte Erna Solberg til Rommen skole og Rommen Scene for å presentere ny handlingsplan med 50 tiltak mot rasisme og diskriminering. Kallmyr mener vi åpentbart har noen utfordringer i Norge.
– Vi har sett gjennom historien hva rasisme kan føre til. Ser vi tilbake på 2. verdenskrig eller for den saks skyld den amerikanske borgerkrigen, så vet vi at vi som samfunn alltid må demme opp for uønskede holdninger. Samtidig er det å bli utsatt for diskriminering eller rasisme ingen unnskyldning for å ty til vold, understreker Kallmyr.
– Vi må bekjempe rasisme og diskriminering, men vi skal ikke ha et meningspoliti. Da Fremskrittspartiet for mange år siden begynte å snakke om krav til norskopplæring, ble vi raskt beskyldt for rasisme. Nå er krav til norskkunnskaper ikke omstridt lenger. Derfor har jeg tro på en åpen debatt. Vi må ikke skyve ting under teppet, slik jeg for eksempel mener man har gjort i Sverige.
Mer disiplin
På spørsmål fra Utdanning om han er bekymret for økt rapportering om trusler og voldsepisoder ved skoler, svarer Kallmyr at det er bekymringsfullt.
– Skolen trenger å jobbe mer med disiplin og respekt for lærerne, sier Kallmyr.
I en debatt under Arendalsuka i sommer presiserte justisministeren at han mener respekten for autoriteter starter i skolen.
– Det er for dårlig disiplin på skolene, og når elevene begynner å få manglende respekt for lærere som autoritetspersoner, kan det forplante seg videre til politiet som myndighetspersoner, sa Kallmyr den gangen.
– Politiet og kommunen må jobbe bedre sammen. I Oslo startet utviklingen med at lærere ble truet på skolen, og med vold mot lærere på skolen. Dette er et uttrykk for at vi ikke har klart integreringen godt nok.
Fast kontaktperson i politiet
I et intervju med VG onsdag uttaler skolebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV) at hun er bekymret for vold og trusler mellom barn og unge i Oslo sør. I intervjuet anklager hun regjeringen for å ha innført et fjernt nærpoliti.
– Politiet har i altfor liten grad vært til stede i dette området, sier Thorkildsen til VG.
– Skolene opplever at de ikke har sett noe nevneverdig til nærpolitireformen. Det bekymrer meg veldig.
Justisminister Jøran Kallmyr kjenner seg ikke igjen i Thorkildsens beskrivelse.
– I stedet for å adressere tiltak innen Oslo kommune, velger hun å legge all skyld på utviklingen på Mortensrud på politiet og nærmiljøreformen, sier Kallmyr til VG.
Til Utdanningsnytt forteller Kallmyr at det også er satt inn enkelttiltak, som ved Stovner videregående skole.
– Jeg har nettopp hatt et møte med politiet i Stovner bydel og ansatte ved Stovner videregående skole der vold og trusler var tema. Ett av tiltakene er at skolen har fått en fast kontaktperson i politiet som de kan kontakte hvis akutte episoder oppstår.