Støtte til Russlands krig må føre til boikott, ifølge Russland-ekspert
– En organisasjon som uttrykker støtte til Russlands krig i Ukraina må boikottes, konkluderer professor i russiskstudier Kari Aga Myklebost.
– En organisasjon som uttrykker støtte til Russlands krig i Ukraina må boikottes, konkluderer professor ved Universitetet i Tromsø, Kari Aga Myklebost.
Hun er forelagt støtten den største russiske lærerorganisasjonen, ESEUR, har uttrykt til Putins invasjon av Ukraina. Myklebost mener boikott må skje, også om man mistenker at erklæringa kommer av frykt eller press.
Torsdag møttes styret i Education International (EI), en organisasjon som representerer over 400 lærerorganisasjoner i 170 land, for å drøfte ESEUR skal ekskluderes etter sin Putin-støtte. Både Ukraina og Finland mener det russiske lærerforbundet bør stenges ut av EI.
Les også: Ukrainsk lærerorganisasjon: — Ekskluder den russiske fagforeningen
– Hvis organisasjoner som EI boikotter sin russiske medlemsorganisasjon vil det stoppe mellommenneskelig kontakt. Er det ikke mellommenneskelig kontakt viktig nettopp nå?
– Det er en vurdering hvor langt en kan la en boikott gå. Ingen enkeltmennesker skal forhåndsdømmes for synspunkter vi tror de har. Nå vurderer universitetet i Tromsø om vi skal bryte all formell kontakt med russiske universitet. Men det er enighet om at kontakten med enkeltindivider ved russiske universitet må vi holde tettere enn noen gang, vi kan ikke støte fra oss dem nå, sier Myklebost.
Professoren forteller at rektorene ved enkelte russiske universitet slutter opp om Putins krig. Samtidig organiserer lærere i skoler og universitet underskriftskampanjer mot krigen.
Les også: Russiske barn fikk lære om hvorfor krigen er «nødvendig»
– Kan de som er redde for å uttrykke motstand mot krigen oppleve vestlig boikott som en støtte, sjøl om boikotten omfatter dem?
– Dessverre er tilgangen i Russland til objektiv og fri informasjon så liten at det ikke er grunn til å tro boikott får en slik reaksjon. Putinregimet vil bruke vestlig boikott som et bevis på at Vesten er en stor anti-russisk blokk. Det er dette bachklash-et ved boikott som er så farlig, det kan styrke fiendebildet.
– Kan kontakt mellom fagforeninger bli en kanal som hindrer dette?
– Det er for tidlig å si. Som så mye anna i denne konflikten står vi i et limbo. Men vi er kommet til et veiskille i samarbeidet med sivilsamfunnet i Russland. Dette samarbeidet har i praksis og i svært stor grad har vært lagt opp som et samarbeid i Barents. Vi kan ikke fortsette som før, men samtidig må vi holde kontakt. Det store spørsmålet er hvordan, sier Kari Aga Myklebost.