Dette kan du gjøre når barnet ikke vil til skolen
Lang sommerferie kan føre til skolevegring. Årsakene kan være mange, mobbing er én mulighet, sier postdoktor Trude Havik ved Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning ved Universitetet i Stavanger (UiS).
På universitetets nettsider gir Havik ti råd til foreldre som har barn som ikke vil på skolen.
Første råd: Snakk konkret med barnet ditt og bruk god tid. Har noe skjedd? Spør barnet om det har noen å være sammen med på skolen.
Andre råd er: Kontakt skolen snarest. Har lærerne lagt merke til om barnet ditt har forandret seg på noe vis, faglig eller sosialt? Foreldre og skole bør sammen finne ut av hvorfor barnet ikke vil eller ikke klarer gå på skolen.
Tredje råd: Gjør en avtale med barnet. Dersom gutten eller jenta klager på vondt i magen eller hodet, er det ofte et første tegn på skolevegring. Send likevel barnet til skolen, men med en avtale om å kunne komme hjem igjen dersom det blir verre. Informer læreren om avtalen.
Fjerde råd: Utøv mildt press, ikke vær for ettergivende. Men sørg for at skolen følger opp, særlig hvis det er snakk om mobbing, eller at barnet ikke får den nødvendige oppfølgingen.
Femte råd: Ikke gjør det for attraktivt å være hjemme. Det har lett for å bli for mye kos og for lite skole på en hjemmedag.
Sjette råd: Dersom barnet klager ofte og mye på vondt i magen eller hodet, så ta barnet til legen. La likevel barnet gå på skolen i den tiden en eventuell utredning pågår.
Sjuende råd: Oppretthold en normalhverdag. Opp til vanlig tid, selv om barnet skal være hjemme. Hjemmedagen skal være preget av forberedelse til neste skoledag.
Åttende råd: Snakk positivt om skolen, om lærerne og skolekameratene.
Niende råd: Ha gode rutiner i hjemmet. Gode legge-rutiner, gode stå opp-rutiner, gode måltidsrutiner, nok søvn, ikke nettbrett eller mobil kort tid før sengetid.
Tiende råd: Foreldrene må ikke gå rundt med skyldfølelse. Årsakene til skolevegring er oftest sammensatte. Skyldfølelse er ikke av det gode verken for foreldrene eller barnet. Ta heller et offensivt grep gjennom å søke samarbeid med skolen.