Da rektor ble smed for en dag
Kuben-rektoren prøver kunsten å være smed. En ungdomsskoleelev er krystallklar når læreren spør hva han skal bli. Og flere ungdommer på vippen får smak på yrkesfag.
Det er ByggCamp på Kuben Yrkesarena. Yrke er flua på veggen.
I inngangspartiet står assisterende rektor for yrkesfag, Camilla Hauren Leirvik, og hamrer løs for å bearbeide metallet.
Ved siden av står blant andre Lars Skonnord, andre års lærling hos smeden Jan Remøe på Verksmia på Bærums Verk. Kyndig veileder han rektoren. Han har ønsket å bli smed helt siden han gikk i 8. klasse. Nå gjør han sitt for å overtale nye elever til å velge faget.
Må ville det
– Men de må virkelig ville det. Det er vanskelig å være læreplass, og du må stå på, sier han.
Før han igjen viser yrkesfagrektoren hva hun skal gjøre.
– Se her, sier han og viser smedkunsten.
Det ryker fra glørne. I dag har smedlærlingen Marcus Kolstad flyttet jobben sin utendørs.
Som Lars Skonnord har han også gått på Hjerleid videregående skole. Nå er han gjerne med og motiverer ungdomsskoleelever som besøker Kuben Yrkesarena på ByggCamp.
Nanosekund
Inne på skolen er det stappfullt av ungdommer. Elever som allerede går på videregående, reklamerer for sine programfag. Elever fra ungdomsskolen går fra stand til stand og forsøker å skaffe seg et overblikk.
I en slik situasjon er det at faglærer Roger Drange fra Stovner videregående får kontakt med en av ungdommene.
– Hva vil du bli? spør han.
Da virker det som om Erlend Holm bare tenker seg om et nanosekund. – Blikkenslager, svarer han.
– Deilig å høre en ungdom som vet hva han vil. Og at du svarer med en gang, repliserer Stovner-læreren.
Han står inne på Kuben Yrkesarena og jobber intenst for å motivere ungdomsskoleelever til å velge yrkesfag.
Som 10.-klassingen Erlend Holm, som akkurat nå er innom standen som byggfag fra Stovner videregående har på ByggCamp på Kuben.
– Hvorfor blikkenslager?
-– Fordi det virker som et spennende yrke. I det får jeg vært mye ute, og jeg har hørt at det er for få blikkenslagere og jeg er garantert læreplass, svarer Erlend som går på Engebråten skole i Oslo, til Yrke.
Hjertens enig
Roger Drange er lærer på vg2 byggteknikk på Stovner videregående i Oslo. Han er hjertens enig i vurderingen som 10.-klassingen fra Engebråten gjør.
– Det er moro å stå her og selge inn yrkesfag og byggebransjen til ungdomsskoleelevene. Det jeg sier til dem, er at velger de yrkesfag så kommer de raskt ut i jobb. Etter to år på skole, kommer de i betalt læretid og har råd til å kjøpe seg egen bil. Når de er omtrent 23, har de råd til å kjøpe seg leilighet. Velger de studiespesialisering kan de regne med at de etter to år i stedet bruker tusenvis av kroner på russefeiring, sier Drange til Yrke.
Murere
Tre andre som er fornøyde med at de har valgt yrkesfag, er Julios Oscar Romero, Emanuel Omozokpia og Frank Mulatero. De tre skal bli murere og går på Hellerud videregående skole.
«Hvor mange murstein går det på en kvadratmeter», spør de, og angir alternativene 37, 48 og 56 som riktig svar.
Flere ungdomsskoleelever tipper.
– Tenk, sier faglærer Gaute Fjeldstad, som sitter til høyre for guttene. Som elevene sine, ber han ungdomsskoleelevene bruke logisk sans når de angir svaret, ikke bare tippe.
Frisørene
Litt lenger borte holder frisørelevene til. I år viser de hvordan de lager frisyrer, klok av skade og med minnet om eviglange køer, tilbyr de ikke elevene som er innom campen å sitte modell.
Therese Paras Brun og Luna Amarna Draaisma-Warvik går vg2 på Kuben, og mener frisørfaget er et av de beste yrkene som finnes.
– Hvorfor?
– Fordi du kan regulere timene dine selv, du kan være selvstendig, du kan komme langt og du kan utvikle deg, sier de to.
Fiskehandler
På Bygg-Campen og Håndverkets dag var det også plass til en fiskehandler, nemlig Ole Nicolai Myrvold Jørgensen. Han serverte likeså godt salmalaks på nachoschips.
– Jeg er matentusiast, sier Ole Nicolai som nå er lærling på Meny.
– Jeg trives som fiskehandler, sier han som gikk restaurant og matfag på Etterstad videregående skole.
Norges største
Fornøyd er også assisterende rektor ved Kuben, Camilla Hauren Leirvik, som nå har beveget seg fra smedene utenfor skolen, inn på Yrkesarenaen.
– Med ByggCamp har vi et veldig fint samarbeid med bransjen og viser fram det som er relevant for arbeidslivet. Det er kjempefint å få vise fram yrkesfag og bransjen til ungdommer fra ungdomsskolen, sier hun til Yrke.
– Det er det vi skal drive med, det som er relevant for bransjen. Rekruttering er selvsagt veldig viktig, poengterer hun.
På ByggCamp og Håndverkets dag deltok Oslo-skolene Hellerud videregående, Stovner videregående og Kuben Yrkesarena og Akershus-skolene Vestby videregående og Skedsmo videregående.
Dessuten var en rekke elever fra flere ungdomsskoler innom arrangementet hvor også utstillere fra opplæringskontorer og bransjeorganisasjoner deltok. Arrangementet regnes som Norges største rekrutteringsarena for bygg, anlegg, service, transport og små håndverksfag.