Klar for VM i yrkesfag: - Ambisjonen er gull. Ferdig
20 norske faglærte skal måle krefter med resten av verden når VM i yrkesfag går av stabelen i Abu Dhabi. Den norske gjengen er sultne på gull og mer fagkunnskap.
Totalt skal over 1300 deltakere fra 77 land i ilden under mesterskapet som arrangeres i Abu Dhabi, hovedstaden i De forente arabiske emirater, i oktober. Mesterskapet arrangeres av Worldskills, som fremmer faglærte yrker verden over.
Norge stiller med deltakere i 18 fag, og alle deltakerne har kvalifisert seg til yrkeslandslaget gjennom å vinne NM.
Går for gull
En som er klokkeklar på hva han går for i Abu Dhabi, er Jonas Kalset Follestad (22) som skal delta i søm og design. Han bruker et tidligere nederlag i NM som motivasjon.
- Jeg har alltid hatt et veldig sterkt konkurranse-instinkt. Første gangen jeg var med i NM vant jeg ikke, så jeg var veldig klar på at neste gang skulle jeg vinne, gå videre til VM og vise at jeg er best, sier han.
Opprinnelig er 21-åringen fra Møre og Romsdal, men han ble Fredrikstad-boer etter å ha funnet kjærligheten. Bedriften han var lærling i, Made by Mom, har nå sendt to faglærte ut i VM-konkurranse. Også hun Jonas tapte mot i sitt første NM var lærling i nettopp den bedriften.
Nå bruker Follestad dagene sine på å sy i timevis for å være forberedt på gull. Aller helst vil han slippe å sy “normale” klær, men for å vinne et VM-gull skal han klare å holde seg innenfor normene og ikke bli for kreativ.
- I forhold til skole er det ganske ulikt, for på skolen får du en oppgave og kan løse den som du vil, en i VM får du forskjellige moduler som skal løses, og vi vet ikke hva det blir ennå, men det er litt likere hvordan det er i en jobb-hverdag, du får et oppdrag fra en kunde og så syr du det. Men der er det også forskjellige variabler du ikke vet om før du får oppdraget fra kunden.
Må gjøre seg A4
For å forberede seg mest mulig terper han på alle teknikkene han vet kommer i bruk i mesterskapet. Derfor har han laget et eget plagg som han syr igjen og igjen.
- Ambisjonene mine er å ta gull. Ferdig. Jeg har ikke noe lavere mål enn det. Jeg har troa, og det skaper et veldig press på meg selv, men sånn er arbeidslivet i dette yrket også. Det er mye press, sier han.
Det er ikke bare i selve konkurransen den unge designer-spiren må gjøre seg mer A4 enn ellers. Tatoveringer og piercinger kan bli et problem i svært konservative Abu Dhabi.
- Man skal ikke skille seg ut der nede, så jeg er litt usikker på hva jeg skal gjøre med piercingene, det er ting jeg egentlig ikke vil fjerne. Det er en del av meg, og tar jeg ut ringen i nesa for eksempel, synes jeg at jeg ser veldig rar ut. Så må alle tatoveringer dekkes til.
- Det er litt urovekkende at man må bli så A4 som mulig før vi reiser ned, når jeg ikke vil være A4 i det hele tatt. Vi har gått litt gjennom det med lovene som vi må følge der nede, og at alle er klar over at det er veldig strengt.
Gullhåp fra Telemark
Ett av de største gullhåpene er jenta med det passende navnet Gullbjørg Ekre (22) fra Seljord i Telemark. Hun har gått billakkering i Skien og jobber nå i Notodden. Da det ble arrangert et uoffisielt prøve-VM, gikk Gullbjørg helt til topps.
- Jeg orker nesten ikke å tenke på hvordan det skulle bli å vinne VM, sier hun med et smil. Den unge billakkereren tar imot Yrke på Tuven billakkering der hun jobber og også var lærling. Lukten av lakk og farger ligger tett i lokalet, og på pauserommet er det akkurat så rotete som det skal være i et slikt.
- Her kommer jeg til å bli værende en stund, slår Gullbjørg fast.
Ledet inn i det
Hun ble ledet inn i yrkes-konkurranser av både venner og opplæringskontoret. De så et potensiale.
- Jeg ble spurt om jeg ville være med, og tenkte jeg iallfall kunne prøve. Så har det jo gått veldig bra. Det blir moro å dra til Abu Dhabi, sier hun.
- Hva var det som gjorde at du ville bli billakkerer?
- Jeg så mye på oppussing av biler på TV, og så prøvde jeg å sprøyte kjøkken hos broren min som er møbelsnekker, og det var morsomt, men jeg ville gjøre det på biler. Jeg bestemte meg i niende klasse. Så det er en stund siden nå.
Det valget har hun ikke angret på. Både i skole, jobb og konkurranse trives hun som billakkerer.
- Det er mer stress i en konkurranse. Man må rekke ting på tid, og alt må se bra ut med så og så tykk lakk og så videre. Det er mye å tenke på. Det er jo sånn på jobb også, men her måler vi ikke lakk-tykkelsen akkurat, sier hun.
Stolte av Gullbjørg
Kollegaene på jobben synes det er gøy at hun skal være med i VM, selv om de nok godt kunne tenke seg en tur til sol og varme selv. Det at hun er jente i en verkstedhall har aldri vært et tema.
- Det er mange som tenker sånn, og det er vanlig å spørre om. Men jeg føler meg ikke som jente i et gutte-yrke på noen måte. Jeg blir behandlet som alle andre, så det merker jeg ikke noe til, sier hun.
- Men er det mulig å sette fingeren på hva som er så gøy med billakkering?
- Det er gøy å se hvor fine resultater det blir når ting er bulket eller rustet eller noe, så blir det som nytt. Og jeg synes fargene er moro å blande, og sparkling og maskering og alt grunnarbeidet som er før man starter å lakke. Det er det som er mest jobb, sier Gullbjørg Ekre.
Siste forsøk
I Oslo møter vi en annen nyfaglært som skal ut i aksjon i Abu Dhabi. Sara Bjerkelund (21) hadde egentlig gitt opp alt av skolekonkurranser før hun lot seg overtale til å dra på VM-uttak.
- Den første konkurransen min var lærling-NM, og der gikk det ikke så bra, så det var jeg bitter for. Men en venn overtalte meg til å dra på uttaket. Jeg kom dit og var forsinket fordi sykkel-låsen ikke hadde fungert, og jeg hadde ikke fått fikset håret eller noe. Så jeg tenkte at dette kommer til å gå i dass, sier hun.
- Men det gikk veldig bra, jeg tror jeg klarte å sjarmere dommerne og vise at jeg ikke var så nervøs. De så meg som noen de kunne trene, sier hun.
Sara møter Yrke på en kafé like ved Akershus festning, og hun kommer rett fra trening på Oslo millitære samfund. Der får hun øve seg i festlokalene på dagtid før det bærer videre til jobb som servitør på kvelden. Hun skal også være med på NM for faglærte i september som en generalprøve til VM.
- VM er et mye større arrangement, og mer skummelt. Vi har øvd helt siden påsken, og i starten øvde vi på småting som vi vet kommer til å komme som serviettdekking og sånn, men nå rett etter sommeren gikk vi inn i modulene sånn som det kommer til å se ut der nede, så vi egentlig har generalprøver hver dag, sier hun.
Harde timer
Det blir mange timer med ekstra-arbeid. Det er tydelig at ungdommene legger mye ære og arbeid i VM-deltakelsen.
- Er du med for å ha det gøy eller for å bli en bedre servitør?
- Jeg er med for å bli en bedre servitør og jeg føler at jeg har et ansvar som den norske deltakeren i den klassen, å gjøre det bra og vise at vi kan det vi driver med vi og. Det er jo hardt å trene før jobb og få en lenger dag hver dag, men det må til og jeg tror at turen blir veldig morsom. Det er kjempefint at det finnes et VM i yrkesfag, for det er så viktig med yrkesfag, sier Sara.
Hun tok restaurant og matfag på Etterstad videregående i Oslo.
- Jeg trodde jeg skulle bli kokk og hadde ikke hørt om servitør-linja, men det virket så morsomt så jeg prøvde det ut. Etter det har jeg vært en veldig stolt servitør-elev, -lærling og -faglært, sier hun.
Men det er ikke bare VM og gull hun drømmer om: Turen gir henne også muligheten til å få oppleve noe hun alltid har drømt om.
- Jeg får endelig sett kameler, det blir gøy! Jeg er halvt arabisk, men har aldri vært der nede i Midtøsten, men jeg snakker jo arabisk, så jeg kan kommunisere med dem, sier Sara Bjerkelund.