Lærermangelen: Frister det nok med festivalpass og klorvann?
Kampen om lærerne hardner til.
Dette er Utdannings leder fra utgave nummer tre i 2019.
– Nå får vi se om kommunene mente alvor med uttalelsene om at de gjerne skulle gitt lærerne mer, sa Lærerlagets leder Helga Hjetland til Kommunal Rapport i 1999.
Lønnsoppgjøret var ferdig, og for første gang fikk kommunene og fylkeskommunene tilby høyere lønn for å rekruttere og beholde lærere og skoleledere. Hjetland var ikke begeistret, men nå gjaldt det i det minste for lokale myndigheter å bevise.
Tjue år senere har kampen hardnet til. Om 20 år vil grunnskolene i Norge, ifølge Statistisk Sentralbyrå, mangle minst 4700 lærere. Tar man med lærernormen er anslaget 5800. Da gjelder det nok å åpne lommeboken igjen.
Forsøker å friste
Noen steder blar de opp allerede. I Bærum i Akershus bruker de Bærumsstigen, en egen lønnsstige for lærere. Det må til i boligprisbonanzaens arnested. I Nes i Akershus tilbyr de nyutdannede begynnerlønn ut fra fire års ansiennitet, og flere kommuner reklamerer med ekstra tillegg for kontaktlærere.
Dessuten kan både grunnskolelærere og lektorer få slettet deler av studielånet sitt om de står i yrket i en periode etter endt utdanning. Jobber de i Nordland, Troms eller Finnmark, er ordningen spesielt lukrativ.
Firmahytte og gratis inngang i svømmehallen
Da Utdanningsforbundets leder Steffen Handal åpnet representantskapet i februar, sa han at rekruttering av lærere må bli den viktigste saken i årets kommunevalg. Han har helt rett.
Ifølge Handal er det også kommunene som sitter på verktøyene. Vi følger spent med på hvilke tiltak de ulike partiene vil foreslå i månedene som kommer. Lærerne selv har flere ganger, senest i en BI-rapport i fjor høst, svart at de ikke er tilhengere av lokale lønnstillegg. De mener de er direkte urettferdige.
Og det finnes selvsagt andre virkemidler. Det er veiledning av nyutdannede, gode pensjons- og forsikringsavtaler – og løsninger av den mer kreative sorten: Med fast stilling i skolen i øykommunen Frøya i Trøndelag får du, ifølge annonsen på lærerjobb.no, også Frøyapakken. Den inneholder blant annet gratis trening i seks måneder og festivalpass. Sandnes i Rogaland frister med gratis inngang i svømmehallen. Og i Vestby i Akershus lokker de med firmahytte på Sjusjøen.
Men når etterspørselen er så stor, og tilgangen så liten, spørs det om det slike tilbud trumfer penger.
Noen ekstra tusenlapper
Vi mener kommunene, til og med skolene, som sliter mest med rekrutteringen, bør få friste med noen ekstra tusenlapper. Når det snakkes om rettferdighet, er det faktisk vanskelig å forstå at en lærer i et pressområde, med skyhøye boligpriser og høye levekostnader, skal leve på det samme som en lærer der boligene koster under halvparten per kvadratmeter.